‘Saint-Tropez’ – Kiki van Dijk

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789401619783

Geboren Utrechtenaar Kiki van Dijk, heeft na haar studie Internationale betrekkingen op vele plekken in de wereld gewoond. Op deze plekken spelen vaak haar boeken af. Helaas weten we niet wie er werkelijk schuilgaat achter Kiki van Dijk, dit is namelijk een pseudoniem voor een bekende Nederlandse auteur. Saint-Tropez is alweer haar zestiende boek.

In het zonnige en chique Franse Saint-Tropez runt Sylvie een goedlopend restaurant. Het kan bijna niet mooier wanneer Sylvie wordt gevraagd voor een Netflix documentaire. Maar dan uit het niets staat de politie op de stoep. Sylvie wordt verdacht van corruptie en witwassen. Als niet alleen Sylvie maar ook haar kinderen en echtgenoot één voor één slachtoffer worden, gaat ze op onderzoek uit, maar of dit nou het juiste effect heeft.

Het boek viel op de mat en met veel plezier begon ik erin. De boeken van Van Dijk vind ik tot nu toe altijd erg goed. Deze keer viel me wel op dat het uiterlijk van het boek anders was, goedkoper. De cover is zoals altijd in lijn met de rest van de boeken. Deze keer is een vrouw met zonnig zomerhoedje te zien, uitkijkend op de skyline van Saint-Tropez. Alleen zodra ik het boek open sla, zijn de bladzijden dunner en geler en het lettertype lijkt kleiner dan eerder. Gelukkig doet het totaal geen afbreuk aan het verhaal. Ik heb namelijk weer genoten!

Het verhaal wordt verteld vanuit twee tijdslijnen. Het heden met hierin het verhaal van Sylvie, de kok, die wordt achtervolgd en één voor één haar familieleden een noodlottig ongeluk ziet krijgen. Tussendoor lees je de verhaallijn van Malou. Een jonge vrouw, die tijdens de studentenopstand in Parijs in het jaar 1986 er alles aan doet om veilig te blijven. Als lezer heb ik me tot het laatste moment afgevraagd wat deze verhaallijn te maken had met die van Sylvie. Ik heb zelfs even gedacht: waarom hebben ze deze verhaallijn niet geskipt en de huidige (die van Sylvie) meer uitgediept? Tot de laatste pak en beet vijftig bladzijden, dan pas kom je erachter wat de twee verhaallijnen met elkaar te maken hebben. Goed bedacht van Van Dijk, maar voor mij net wat te ver gezocht.

Met het eerste hoofdstuk zit je gelijk vol spanning in het verhaal. Helaas zwakt deze spanning in het midden van het boek wat af en kabbelt het verhaal verder, tot het einde. Daar maakt het nog een spannend eindsprintje. Door haar beeldende schrijfstijl heb je als lezer het idee zelf rond te lopen in het bruisende Saint-Tropez.
Het gehele boek heb je het idee dat er iets niet in de haak is, maar wat precies, daar kon ik niet helemaal mijn vinger op leggen. Van Dijk kruipt met Saint-Tropez onder je huid en je weet het gevoel pas van je af te schudden nadat het boek is dichtgeslagen. Over een aantal weken verschijnt het nieuwe boek van Van Dijk: Amsterdam, dat zich afspeelt in ons eigen kikkerlandje. Deze staat al hoog op mijn leeslijstje!

Saint-Tropez is een spannende thriller, ideaal voor tijdens een hete zomerdag aan de rand van het zwembad. De beeldende schrijfstijl laat je rondlopen in het bruisende Saint-Tropez en geeft je constant het gevoel dat je over je schouder moet kijken. Niet Van Dijk haar beste boek maar desalniettemin krijgt Saint-Tropez van mij 3.5 ster.

Kim
Boekencast

Genre: thriller
Uitgeverij: Xander
ISBN: 9789401619783
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 263
Verschijningsdatum: juni 2023

Hartelijke dank aan Xander Uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review