‘Rent a Santa’ – Liz Ouwens

no title has been provided for this book
Author:
Genre:

ISBN: 9789461098535

Liz Ouwens (1986) is leerkracht in het primaire onderwijs. In 2016 is ze begonnen aan de schrijversacademie. Vanaf dat moment is ze verknocht geraakt aan schrijven. Inmiddels staat ze onder contract bij De Crime Compagnie. Ze schrijft voornamelijk thrillers, met af en toe een uitstapje naar feelgoodverhalen, uitgegeven door De verhalenfabriek – een zusje van De Crime Compagnie. Rent a Santa is zo’n uitstapje.

Als een beetje een kerstgek – kerstfilms worden al ruim voor kerst gekeken, de muziek schalt vanaf 1 december dagelijks door het huis en de kerstboom en -decoraties worden dan ook weer van stal gehaald – is het altijd een heerlijk vooruitzicht om een feelgood in een kerstsetting te mogen lezen. Hoe kort het verhaal dan ook mag zijn.

De verhalenfabriek brengt namelijk korte verhalen. Rent a Santa is met zijn zevenentachtig bladzijdes aan de erg korte kant, maar Liz Ouwens weet in die tijd wel een volwaardige feelgood te schrijven. Alle elementen zitten erin. Van de onhandige eerste kennismaking tot aan het grote misverstand en de uiteindelijke goede afloop.

In Rent a Santa maken we kennis met Elin en Floor die rond de kerstdagen een bedrijfje runnen waar men kerstmannen kan huren. Elin is sinds een paar maanden vrijgezel, deelt de zorg van de kinderen met haar ex en is absoluut niet op zoek naar een nieuwe liefde. Floor, ook vrijgezel, is de extroverte van hen beide. Ze gaat graag op stap, duikt regelmatig met iemand het bed in en heeft ook op het bedrijfsmatige vlak een meer avontuurlijke insteek dan Elin. Deze kerstperiode lijkt het Floor dan ook wel wat om naast de traditionele kerstman, strippende kerstmannen te verhuren. Elin ziet dit plan totaal niet zitten, maar ze gaat toch overstag. Heeft de knappe Hidde, die onverwachts bij hun bedrijf binnen komt lopen, hier wat mee van doen?

Liz Ouwens schrijft met humor, die ook behoorlijk direct en beeldend is.

“Daarom hoef je nog niet elke man die je tegen het lijf loopt een rondleiding door je vagina te geven”
“Nou daar is niets mis mee. Het wordt eens tijd dat jij weer eens kijkers krijgt”

Daarmee geeft de auteur ook onmiddellijk de karakters en de onderlinge band goed weer. Elin en Floor komen tot leven. Het lukt de schrijfster om geloofwaardige dialogen te schrijven, en ook de plot is grotendeels te geloven. Het misverstand voelt toch geforceerder aan. Minder realistisch. Vooral in het kader van de jarenlange vriendschap die er tussen de hoofdpersonen bestaat.

Over het algemeen is het Liz Ouwens gelukt om een leuke en vlotte feelgood te schrijven in minder dan honderd pagina’s. Alleen voelt het niet specifiek als een kerstverhaal. Afgezien van hun bedrijf Rent a Santa komt de kerstsfeer niet echt uit de verf. Ondanks dit gemis is Rent a Santa een aangenaam tussendoortje. Vooral door de humor, de beeldende en vlotte schrijfstijl.
Rent a Santa krijgt van mij 3.5 ster.

Lisette
Boekencast

Genre: Feelgood
Uitgever: De verhalenfabriek
ISBN: 9789461098535
Uitvoering: E-book
Aantal pagina’s: –
Publicatiedatum: oktober 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van uitgeverij De verhalenfabriek in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review