‘Onvoorziene omweg’ – Bert Bergs

no title has been provided for this book
Author:
Publisher:

ISBN: 9789083257051

‘De vierde en laatste uit de misdaadserie met hoofdinspecteur van Politie, Sara Vits en haar levenspartner en tevens onderzoeksjournalist Marc Ackein’. Zo begon, enigszins weemoedig, mijn recensie van het voorlaatste boek Uit balans van Bert Bergs. De sympathieke Vlaming wist mij verdrietig te maken door te stoppen met dit duo waaraan ik inmiddels gehecht en verknocht aan bleek te zijn geraakt.

En onlangs werd zijn jongste boek bezorgd. De auteur had het mij als verrassing opgestuurd en vroeg of ik het had ontvangen al voordat dit het geval was. De post werkt grillig en uiteindelijk werd het boek na een toepasselijke onvoorziene omweg bezorgd.

Het is tijd voor een nieuw hoofdpersonage en hij heet Niels Verdeng. Niels was werkzaam bij de narcotica-afdeling van de recherche in Gent en is oneervol ontslagen na vermeende samenwerking met de maffia. Niels probeert een inkomen te genereren door zich aan te bieden als onderzoeksjournalist/privédetective. De man bij wie hij noodgedwongen in huis woont, wil wel iets van tegemoetkoming in de kosten van levensonderhoud doorbelasten en dat maakt dat Niels aan de bak moet. Zijn allereerste client is een vrouw die op zoek is naar de identiteit van haar stalker. Om de identiteit en de motieven beter vast te kunnen stellen, werkt Niels al snel in een team dat allerhande beveiligingssystemen installeert. Wat begint als een relatief onschuldige opdracht mondt al snel uit in een levensgevaarlijke klus waarbij zelfs zijn voormalige collega’s bij recherche hun vraagtekens zetten bij de onschuld van Niels.

Wat een heerlijk personage. Veel lef, recalcitrant, ruggengraatloos en vasthoudend tegelijk. Kortom de perfecte anti-held. Wanneer ik nog maar enkele hoofdstukken heb gelezen, heb ik al de wens dat Niels Verdeng een blijvertje gaat zijn. Het lijkt ook of auteur Bert Bergs nieuwe energie en inspiratie heeft gevonden door van personage te wisselen.

Veel personages. Met geweldige namen. Karakteristieke types die je weten te charmeren of af te schrikken. Je denkt te weten wat voor vlees je in de kuip hebt en de auteur bevestigt of ontkracht je gevoelens. Bert Bergs is in zijn element, komt zelfs met enige ondeugende fragmenten en weet mij als hondstrouwe lezer keer op keer te verrassen.
Hij heeft heel veel te vertellen en er gebeurt dan ook op iedere pagina heel veel. Het tempo is hoog en hij gunt de lezer weinig adempauze.

Het verhaal gaat alle kanten op en blijft op koers door het gebruik van hoofdstukken met een titel. De nagenoeg driehonderd pagina’s bevatten een verhaal waar menig ander auteur het dubbele aantal pagina’s voor nodig heeft, om hetzelfde te vertellen. Het lijkt alsof de auteur nog veel meer te vertellen heeft waardoor de opvolger van dit uitstekende misdaadverhaal nooit heel lang op zich zal laten wachten.

Met dit boek heeft Bert Bergs zichzelf opnieuw uitgevonden en is hij een verbeterde versie van zichzelf geworden. Het afscheid van zijn vaste personages Marc Ackein en Sara Vits heeft hem via een wellicht onvoorziene omweg op een nieuwe koers en goed geplaveide weg gebracht.

Bert Bergs is pas op latere leeftijd gaan schrijven. Dat laat de geest van een jonge hond met de levenservaring die hij heeft opgedaan, succesvol samensmelten. Een moordend goede combinatie is het resultaat. We want more!!

⭐️⭐️⭐️⭐️ Vier sterren voor een geraffineerde en verrassend snelle en frisse misdaadroman

Persoonlijke songtekst:
‘Volg niet de aangegeven richting,
Volg niet de route die je kent
De omweg is veel mooier en duurt langer
Je ziet meer langs een weg die je niet kent’
(Stef Bos – De Weg)

Peter
Boekencast

Genre: misdaadroman
Uitgeverij: AquaZZ
ISBN: 9789083257051
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 292
Verschijningsdatum: september 2022

Hartelijke dank aan Bert Bergs en AquaZZ voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review