‘Niet van hier’ – Judith Maassen

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789021426419

Judith Maassen is in 1969 geboren in Oegstgeest. Ze studeerde rechten en literatuurwetenschap in Nijmegen en Londen. Ze werkt als impresario en schreef in 2019 de goed ontvangen roman Het nabestaan van Anna Portier. Niet van hier is haar tweede boek.

De cover valt op door de pastelkleuren van de bakjes van een kermisattractie. Het lijkt een foto uit de jaren zeventig; de tijd waarin het verhaal speelt. Tijdens het lezen wordt duidelijk wat de afbeelding met het geheel te maken heeft. In contrasterend rood zijn de titel, schrijfster en uitgeverij te zien.

Het verhaal speelt zich af in het Brabantse dorpje Z. Op een ochtend wordt in een greppel het levenloze lichaam van dansmarieke Nannie gevonden. Ze heeft haar danskostuum nog aan en behalve de gescheurde panty en wat bloed op haar been is er niets aan haar te zien.

In de week voor dit incident is de 13-jarige Rifka Marsman met haar ouders in een nieuwbouwhuis in het dorp komen wonen. Ze zoekt haar plek binnen de gemeenschap, die geschokt is na het overlijden van Nannie en waarbinnen tussen carnaval en kermis volop gespeculeerd wordt wat er gebeurd zou kunnen zijn.

Dit alles wordt in het boek beschreven vanuit het wisselende perspectief van een naamloze dakdekker, tiener Rifka en einzelgänger Heleen. De dakdekker beziet letterlijk en figuurlijk van bovenaf de verhoudingen tussen de oude en de nieuwe bewoners en neemt de lezer hierin mee. Rifka probeert, met de geest van Nannie regelmatig in haar hoofd, een weg te vinden naar acceptatie en volwassen worden. De excentrieke Heleen geeft met haar verhaal weer een andere kijk op de recente gebeurtenissen. Boeiend om te lezen hoe ze alledrie het leven in het dorp op een totaal verschillende manier ervaren.

Niet van hier is met 187 bladzijden een relatief dun boek en leest snel door de korte hoofdstukken. Dit maakte dat ik het prettig vond om soms het boek even opzij te leggen en alles te overdenken. Judith Maassen weet met weinig woorden heel veel te zeggen en er een compact en krachtig geheel van te maken. In deze is ‘less is more’ zeker van toepassing. Daarnaast valt op dat Judith haar personages objectief hun verhaal laat vertellen. Je leest wel wat er gebeurt maar niet welke gevoelens ze erbij hebben en wat het met hen doet. Deze kun je er als lezer zelf bij denken en zo gedeeltelijk een eigen interpretatie aan het verhaal geven. Het boek is op deze manier voor iedereen hetzelfde maar ook een beetje anders. Mooi gedaan van de schrijfster!

⭐️⭐️⭐️⭐️ Ik geef het boek 4 sterren. Als je een psychologische roman zoekt die met weinig woorden toch alleszeggend is, is Niet van hier een aanrader.

Sandra
Boekencast gastrecensent

Genre: Literatuur & Romans
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789021426419
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s:187
Verschijningsdatum: maand 2022

Hartelijke dank aan Uitgeverij Querido voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review