‘Mijn spook en ik’ – Edward van de Vendel

no title has been provided for this book
Series:
Publisher:

ISBN: 9789045128849

Edward van de Vendel groeit op in een onderwijsfamilie. Dit resulteert in het opzetten van een eigen school, maar na een aantal jaar directeur te zijn geweest, gaat het lesgeven weer kriebelen en staat Van de Vendel al snel weer voor de klas. Naast docent zijn, houdt Van de Vendel van schrijven. Hij schrijft gedichten, non-fictie en kinderboeken. Veel van zijn boeken ontvingen prijzen. Zo ontving Van de Vendel voor zijn eerste jongerenroman, De dagen van de bluegrassliefde, de Gouden Zoen en ontving zijn gedichtenbundel voor kinderen Superguppie de Woutertje Pieterse Prijs, een Zilveren Griffel en een Vlag en Wimpel voor de illustraties. Daarnaast vertaalde hij vele delen van de bekende kinderserie De waanzinnige boomhut.

Yas is nergens bang voor, zegt hij zelf. Op een nacht krijgt Yas bezoek van hulpspook Kwaak. Kwaak vertelt Yas dat hij een schijthaas is. Ofwel volgens Kwaak is Yas overal bang voor. Hij hoopt dat Kwaak hem van zijn angsten af helpt. Of heeft Yas dit toch niet nodig?

Mijn spook en ik is een compacte hardcover die effectief 99 bladzijden telt. Achter in het boek zijn voor de lezertjes nog extra puzzels toegevoegd die passen bij het thema van het boek.
De cover is net zoals de illustraties werkelijk prachtig en geven leven aan het verhaal. Je zou het verhaal zelfs kunnen lezen zonder de teksten te lezen. Floor de Goede, striptekenaar van beroep, krijgt dan ook alle lof voor zijn tekeningen in dit verhaal!

Mijn spook en ik is een nieuw deel in de Tijgerlezen-boeken. Dit zijn boeken speciaal ontwikkeld voor de beginnende lezer, met hierin spannende of grappige elementen en ze staan boordevol illustraties.
De teksten in Mijn spook en ik zijn dan ook simpel. Zinnen van niet meer dan drie à vier woorden, waardoor het voor de beginnende lezer makkelijk is om zelf te lezen.
Het thema in dit boek is angst. Het spook laat zien dat meerdere mensen in de straat van Yas ergens bang voor waren, maar nadat hij zijn hulp heeft geboden, hoeven mensen niet meer bang te zijn.
Een mooi uitgewerkt thema, ik denk dat veel kinderen ergens bang voor zijn: krokodillen, monsters onder je bed of het donker. Dit boek geeft inspiratie voor zowel ouders als kinderen om te praten over het onderwerp.

Mijn spook en ik is een mooi verhaal over angsten en biedt ouders en kinderen de gelegenheid het gesprek aan te gaan over dit onderwerp. Ideaal om als beginnende lezer zelf te lezen, of als ouder om voor te lezen. De werkelijk prachtige illustraties maken het verhaal compleet. Mijn spook en ik krijgt vooral door de mooie tekeningen 4 sterren.

Kim
Boekencast

Genre: Kind en jeugd. Fictie 7-9 jaar.
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789045128849
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 120
Verschijningsdatum: april 2023

Hartelijke dank aan uitgeverij Querido voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review