‘De verwachting voorbij’ – Mirjam Meek

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789400409392

Mirjam Meek was verloskundige, maar liet zich omscholen tot klinisch psycholoog. Ze zette een eigen praktijk op genaamd MeJa, waarin ze vrouwen helpt bij psychische problemen rondom de zwangerschap en het moederschap. In haar debuut De verwachting voorbij laat ze verschillende verhalen vanuit haar praktijk de revu passeren.

Er heerst nog altijd een groot taboe op het moederschap. Moeders willen niets liever dan het beste voor hun kind, zonder al te veel gemopper en ellende. Echter is moederschap niet altijd rozengeur en maneschijn. Gelukkig wordt hier steeds meer over gepraat en geschreven. Het hoeft en kan niet altijd perfect zijn.

In De verwachting voorbij schetst Meek door middel van 13 verschillende verhalen een goed beeld van de psychische problemen waar één op de vijf moeders tijdens, of na de zwangerschap mee te maken krijgt. Zo krijg je een verhaal te lezen over een vrouw die een niet-herkende postpartum depressie ontwikkelt en hierna twijfelt of zij nog een tweede kindje wil. Bang om dit nogmaals mee te maken. Of het verhaal over een moeder die liever een meisje dan een jongetje had gehad; dit wordt ook wel gender disappointment genoemd. Iets wat bij de huidige generatie steeds vaker voorkomt.

Meek heeft de verhalen prachtig vorm gegeven. Doordat je als lezer als het ware over haar schouder meekijkt tijdens de gesprekken die zij heeft met de vrouwen, word je meegenomen in de problematieken die er spelen en grijpen sommige verhalen je naar de keel. Heftige thema’s zoals schuldgevoel naar jezelf en je kind of zelfmoordgedachten komen in deze verhalen aan bod.
Maar ondanks de heftige thema’s weet Meek de verhalen zo neer te zetten dat je groei ziet in de gesprekken en gevoelens die de vrouwen hebben. Je ziet ze opbloeien van onzekere moeders in zelfbewuste vrouwen die het leven met een kindje weer zien zitten.

Dat Meek het soms zelf ook moeilijk heeft met de verhalen die de vrouwen haar vertellen, steekt ze niet onder stoelen of banken. Sommige verhalen laten ook haar niet los.
Daarnaast geeft ze uitleg over de verschillende behandelmethodes en strategieën die ze toepast in haar praktijk om bepaalde problemen op te lossen. Dit vond ik soms wat taaie stof, maar kan voor anderen weer heel waardevol en leerzaam zijn. Het taalgebruik is over het algemeen voor iedereen toegankelijk. Sommige stukken waarin Meek vertelt over behandelmethodes, zijn soms wat moeilijk te begrijpen, maar kunnen ook prima overgeslagen worden om het boek te kunnen volgen.

‘ Donath: Het moederschap is een mythisch koninkrijk waarin spijt niet bestaat’

Zullen we het dan ook nog even hebben over de cover van dit boek. Dat het moederschap niet alleen een roze wolk is, laat de cover duidelijk zien. Het trekt de aandacht en zorgt ervoor dat je het boek wil doorbladeren.

De verwachting voorbij is een prachtig, eerlijk geschreven boek. Waarin het moederschap zeker niet altijd de roze wolk is die iedereen je belooft, maar dat hij op sommige momenten ook pikzwart kan zijn. Een boek dat je niet in één ruk uitleest, maar verhaal voor verhaal op je laat inwerken.
Een boek dat taboes doorbreekt en zeker niet alleen voor vrouwen bedoeld is. Ook de man kan hier veel lering uit trekken. Het boek krijgt van mij 4 sterren.

Kim
Boekencast

Genre: non-fictie
Uitgeverij: Thomas Rap
ISBN: 9789400409392
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 208
Verschijningsdatum: maart 2023

Hartelijke dank aan Thomas Rap voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review