‘Meester Leonie – Leonie van der Grinten

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789402712742

In Meester Leonie neemt strafrechtadvocaat Leonie van der Grinten je mee in haar werkzaamheden. Na haar studie rechten en stage bij onder andere Gerard Spong, een bekende advocaat, mag Leonie zich strafrechtadvocaat noemen. Omdat ze vaak moest uitleggen wat haar werk precies inhoudt, startte ze in 2014 een blog genaamd: Meester Leonie. Hiermee weet ze een groot publiek te trekken. Slechts vier jaar later heeft Leonie niet alleen een eigen advocatenkantoor, maar geeft ze ook lezingen en cursussen door het hele land.

In korte hoofdstukken beschrijft Leonie hoe haar leven eruitziet. Het ene moment geeft ze een masterclass pleiten voor een groep advocaten, staat ze het volgende moment een cliënt bij in de rechtbank, waarna ze bij de afloop hiervan een drankje drinkt in de kroeg. Een bezig bijtje mag je Leonie van der Grinten wel noemen.

Van der Grinten geeft antwoord op de meest prangende vragen van de lezers en neemt hierbij zeker geen blad voor de mond of probeert dingen mooier voor te doen dan ze zijn. De grootste vooroordelen worden besproken zoals: hoe ga je om als je een cliënt tegen komt in de kroeg, hoe kun je een cliënt die gruwelijke misdaden heeft gepleegd bijstaan en hoe houd je ondanks een tachtigurige werkweek je privé en werk in balans.

Ondanks dat Van der Grinten een fijne schrijfstijl heeft en dingen in Jip-en-Janneketaal uit weet te leggen, goddank want anders zouden mensen er niks van snappen, wist het boek mij toch niet helemaal te pakken. Misschien komt dit doordat ik had gehoopt meer van de verschillende (spraakmakende, gekke) zaken die Van der Grinten, als strafrechtadvocaat, heeft bepleit te kunnen lezen. Nu vond ik het vooral gericht op informatie verstrekken.

Leonie is een powervrouw, je leert haar kennen als student en blogger en ziet haar per bladzijde groeien tot de zakenvrouw die ze nu is. Het lijkt me dan ook een erg veelzijdig beroep, waarin je vele verschillende mensen ontmoet en ze bijstaat in soms precaire situaties.

Verdachten zijn soms echte woordkunstenaars en doen soms grappige uitspraken. Hiervoor is de hashtag #taaluitdezaal in het leven geroepen op Twitter. Zo las ik met een glimlach: ‘Goedemorgen Edelachtbare Majesteit’ en ‘Nu gaat mijn hele toekomst naar de Malediven’.

Mocht je sommige woorden toch lastig te begrijpen vinden, heeft Van der Grinten achteraan een begrippenlijst toegevoegd, waarin de belangrijkste begrippen, gemakkelijk uitgelegd worden.
Het boek is trouwens niet alleen geschreven door Van der Grinten zelf. In samenwerking met een Ghostwriter is dit boek tot stand gekomen. Zij schreef de basis waarbij Leonie zelf het boek heeft afgemaakt.

Meester Leonie is een boek dat mijn aandacht trok, maar helaas niet wist vast te houden. Wel kom je als lezer een hoop te weten over het reilen en zeilen van een strafrechtadvocaat. Ben je hier ook benieuwd naar? Ga hem dan vooral lezen. Ik waardeer Meester Leonie het leven van een strafrechtadvocaat met 3 sterren.

Kim
Boekencast

Genre: Non-fictie
Uitgeverij: HarperCollins Holland
ISBN: 9789402712742
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 288
Verschijningsdatum: juni 2023

Hartelijke dank aan uitgeverij HarperCollins voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review