‘Klytaimnestra’ – Costanza Casati

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789083335742

Costanza Casati is geboren in Texas in 1995, maar is opgegroeid in Noord-Italië. Ze heeft aan de universiteit Griekse oudheid en Griekse literatuur gestudeerd . Ze heeft ook een Master in writing behaald aan de Warwick University in Groot-Brittannië. Met haar debuutroman Klytaimnestra heeft ze de shortlist behaald van de HWA Crown Awards (Historical Writers’ Association) voor het beste debuut.

Geboren als dochter van het Spartaanse koningspaar Tyndareos en Leda is Klytaimnestra voorbestemd om in Sparta te blijven, maar voorbestemmingen komen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Als de koppige, eigenzinnige, krachtige en intelligente Klytaimnestra, Tantalos, de koning van het kleine en verafgelegen Maionïe ontmoet, valt ze voor hem. Tegen de verwachtingen in is het niet haar zus Helena, die bekend staat als de mooiste vrouw, die als eerste trouwt , maar zijzelf.

Tyndareos en Leda zijn niet echt gelukkig met de keuze van haar. Ze vinden Tantalos zwak. Hij is geen krijger, maar een denker. Als haar ouders vinden dat het voor hun andere dochter ook tijd wordt om te trouwen, heeft dat immense gevolgen voor Klytaimnestra. Tyndareos en Leda organiseren een audiëntie waarbij, in hun ogen geschikte huwelijkskandidaten worden uitgenodigd om naar Sparta te komen. Onder hen zijn de Atreïden Agamemnon, koning van Mykene en zijn jongere broer Menelaos. Twee uiterst wrede krijgers. Waar Helena haar oog laat vallen op Menelaos – en ook met hem trouwt, laat Agamemnon zijn oog op Klytaimnestra vallen. Met goedkeuring van haar vader vermoordt hij Tantalos en hun pasgeboren zoon om haar daarna als echtgenoot te nemen. Vol wrok gaat Klytaimnestra mee naar Mykene, maar als haar man hun dochter opoffert om de goden gunstig te stemmen, knakt er iets in haar. Ze breekt niet, maar zint op de ultieme wraak.

Costanza Casati weet de mythe van Agamemnon en Klytaimnestra boeiend in een verhaal te verweven. Ze trekt je vanaf het begin in de fascinerende wereld van de Griekse Oudheid. Een wereld die gedomineerd wordt door Goden en strijdlustige mannen. Een wereld waar vrouwen ondergeschikt zijn aan de man. Door de mythe nu eens vanuit het vrouwelijke perspectief te vertellen is verfrissend. Ze weet een geloofwaardig relaas te creëren. Waarin Klytaimnestra ’s innerlijke wereld duidelijk wordt uitgebeeld.

Als lezer voel je de sluimerende haat. De drijfveer in haar leven. De auteur kiest ervoor om het geheel in vijf delen aan de lezers voor te schotelen. Hierdoor kan Constanza Casati sprongen in de tijd maken, maar daardoor mis je wel een groot deel van haar leven met Agamemnon – o.a. de geboortes van hun vier kinderen. Hun kinderen zijn van groot belang voor het verloop van haar leven. De schrijver had haar leven in Mykene wel uitgebreider aan bod mogen laten komen. Dat het boek dan wat dikker was uitgevallen, zou geen probleem zijn geweest. Costanza Casati heeft namelijk een levendige schrijfstijl en brengt alle personages volledig tot leven. Hun gevoelens van liefde, haat, vriendschap en verraad – de basiselementen van Griekse tragedie met daarbij de benodigde profetische voorspellingen – weet ze heel realistisch over te brengen. Je zou bijna vergeten dat je fictie zit te lezen.

Klytaimnestra is een boek dat moeilijk weg te leggen is. Ondergedompeld in de immer fascinerend wereld van de Griekse mythologie, maar met nog steeds (verbazingwekkend) actuele thema’s is het heerlijk vertoeven met Costanza Casati’s versie ervan. Het wakkert de vroegere liefde voor deze verhalen weer aan en nodigt uit om andere boeken in dit genre op te pakken. Klytaimnestra krijgt van mij 4 sterren!

Lisette
Boekencast

Genre: historische fictie – Griekse mythologie
Uitgever: Orlando
ISBN: 9789083335742
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 397
Publicatiedatum: september 2024

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van uitgeverij Orlando in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review