‘In blijde verwachting’ – Marc Swerts

no title has been provided for this book
Author:
Genre:

ISBN: 9789493293281

Jarenlang schreef ik recensies bij een ter zielen gegane boekenclub. De eerdere boeken van Marc Swerts heb ik daar met veel genoegen en waardering besproken en nu ontving ik als verrassing vorige week zijn jongste roman/novelle in de brievenbus. Swerts stuurde mij deze vanuit het Vlaamse Peer op. Een bijbehorend schrijven ontbrak maar de missie was duidelijk: lezen en recenseren. Met zijn charmante uitstraling en zijn slechts 130 bladzijden, dwong hij ook nog een voorrangsbehandeling af.

Beefcake Publishing kiest steevast voor de donkere afbeelding die kracht toont. Zelfs wanneer er op het omslag slechts een kop thee wordt ingeschonken. Op de binnenflap prijken citaten uit recensies van zijn eerdere werk.

‘De wetenschappelijke blik van de auteur stelt hem in staat om met weinig woorden personages te creëren, die levensecht zijn.’

Ook al is het mijn eigen citaat, Marc Swerts bevestigt het gelijk hiervan in zijn jongste boek In blijde verwachting.

Het boek opent met een tekstregel uit een song van de band Squeeze, waar een van mijn persoonlijk favoriete muzikanten Paul Carrack zitting in had: ‘Tempted by the fruit of another’

Waar gaat het verhaal eigenlijk over? Jef Vermeulen start met een hoge mate van onzekerheid als docent cultuurwetenschappen, aan de Brabantse Universiteit. Zijn Chantal is in blijde verwachting en Jef is zuinig op moeder en kind. Desalniettemin slurpt zijn baan veel van zijn beschikbare tijd op. Zijn onzekerheid wordt versterkt door de komst van de oudere dame Fien Jansen, die zich heeft aangemeld voor zijn lessen. Ze is tijdens een hectisch verlopend college zijn reddende engel maar lijkt in de privésfeer een magische rol in het leven van Jef, Chantal en de ongeborene te vervullen. De spanningen bij Jef nemen alleen maar toe.

Alles zit erin. Verschillende verhaallijnen die niet alleen bij Jef maar ook bij de lezer langzaam de onrust doen groeien. De competitiestrijd met zijn collega Gijs Dikkema, de aantrekkingskracht van de jonge studente Wendy, de dilemma’s tussen tijd voor het gezin of voor zijn werk. En uiteindelijk zelfs hekserij.

Mede door die laatste component ben je als lezer niet meer in staat het boek neer te leggen. En ook al kun je niet heksen, je gaat het toch proberen om zo snel mogelijk verder te gaan lezen. Om uiteindelijk te ervaren dat In blijde verwachting een sprookjeservaring oproept.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Met In blijde verwachting levert Marc Swerts een waardevolle en betoverende nieuwe bijdrage aan zijn toch al imposante oeuvre, op academisch terrein. Nieuwe personages en nieuwe avonturen weten wederom te vertederen, te imponeren, te leren en te raken. Swerts heeft geen dikke boeken nodig om zijn verhaal te doen. Compact, doeltreffend en als geheel staat het als een huis. Of als een campus, in zijn geval.

Persoonlijke songtekst:
‘Caught in a witch’s spell
Got a tale to tell
Caught in a witch’s spell
Got a tale to tell
Caught in a witch’s spell
It’s all coming to ya
It’s all coming through ya
I get bathed in a light
The spell’s just right’
(AC/DC – ‘Witch’s spell)

Peter
Boekencast

Genre: roman
Uitgeverij: Beefcake Publishing
ISBN: 9789493293281
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 130
Verschijningsdatum: juni 2023

Hartelijke dank aan Marc Swerts en Beefcake Publishing voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review