‘Het geheime genootschap’ – Sarah Penner

no title has been provided for this book
Author:
Genre:

ISBN: 9789402711974

Sarah Penner begon met schrijven na een lezing van Elisabeth Gilbert. Na de lezing volgde ze een online schrijfcursus en 2021 verscheen haar debuut De verborgen apotheek. Deze werd al snel een bestseller en gaf haar zelfs de mogelijkheid om haar job stop te zetten en zich voltijds aan het auteurschap te wijden. Gezien het grote succes van haar debuut werd ik nieuwsgierig naar haar werk.

Nadat Eva Wickes, Lenna’s zus, vermoord teruggevonden wordt, gaat Lenna op zoek naar de waarheid. Hiervoor besluit ze in de leer te gaan bij Vaudeline D’Allaire en reist hiervoor af naar Parijs. Vaudeline is een gelauwerd medium, ze is gekend voor haar seances waarbij ze geesten oproept van moordslachtoffers om zo de daders te kunnen ontmaskeren. Wanneer Vaudeline de vraag krijgt om een nieuwe zaak op te lossen in London, besluit Lenna als assistente met haar mee te reizen. Eenmaal in London komen de twee dames terecht in een web waar machtige mannen van een geheim genootschap het voor het zeggen hebben. Langzaam begint Lenna ook meer inzicht te krijgen in de dood van haar zus.

Hoewel dit boek het label heeft van roman, vind ik het toch meer kenmerken hebben van een thriller: het is spannend, er gebeuren misdaden, de hoofdpersonages gaan op zoek naar de dader, … . Ik zie dan ook niet zo goed in waarom Het geheime genootschap als een roman aanschouwt zou kunnen worden.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van historische feiten, zo was men in Londen eind 19de eeuw in de ban van geestverschijningen en werden er ook veel seances gehouden. Bovendien is het gebaseerd op een bestaand geheim genootschap ‘The Ghost Club’ die werd opgericht in 1862 en waar onder andere Charles Dickens lid van was. Leuk om te weten is dat deze genootschap nog steeds bestaat. Fictie, gebaseerd op ware feiten, staan steeds bovenaan mijn lijstje en lees ik ontzettend graag, maar deze heeft mij toch hier en daar teleurgesteld.

Het verhaal speelt zich deels af in Parijs en London. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur kon ik mij voorstellen hoe London moest geweest zijn in de 19de eeuw, maar ik miste dit wanneer het verhaal zich afspeelde in Parijs. Het voelde niet aan alsof het over Parijs ging, het zou over eender welke Europese stad kunnen gaan. Gezien het eerste deel van het verhaal zich daar afspeelde, kon ik er dan ook moeilijk inkomen. Pas wanneer het zich verplaatste naar London werd ik gegrepen door de gebeurtenissen van het boek. Het lijkt alsof de auteur een miniem research heeft gedaan over het toenmalige Parijs. In haar bio haalt ze ook aan dat de geschiedenis van London haar fascineert. Maar als je een verhaal schrijft dat zich op verschillende locaties afspeelt zoals hier in Het geheime genootschap, dien je ze allemaal dezelfde aandacht te schenken en met evenveel liefde te beschrijven.

In dit verhaal zal Penner een beeld scheppen van het sociale onderscheid tussen man en vrouw in de 19de eeuw. Maar het kwam over als een feministisch pleidooi en paste niet altijd in het verhaal zoals de bijzondere band tussen Vaudeline en Lenna. Hoewel het een mooi verhaal is, dat ik graag heb gelezen, vond ik het geheel niet altijd even goed uitgewerkt. Ik miste vaak uitdieping van bepaalde verhaallijnen en de personages hadden ook beter uitgewerkt kunnen worden zodat ze meer diepgang zouden hebben.

Door de vele loftuitingen over Sarah Penner las ik vol verwachtingen Het geheime genootschap maar deze werden niet allemaal ingelost. Inhoudelijk was het een fijn verhaal, maar een betere uitwerking van de personages, en de vele dialogen zou het verhaal naar een hoger niveau brengen. Ik blijf steken op 3 sterren. (vooral omdat het verhaal wel potentie heeft)

Silke
Boekencast

Genre: roman
Uitgever: HarperCollins Holland
ISBN: 9789402711974
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s : 349
Uitgave: maart 2023

Met dank aan Uitgeverij HarperCollins Holland voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review