‘Een Duistere Plek’ – Annerieke de Vries

no title has been provided for this book
Genre:

ISBN: 9789461098177

Annerieke de Vries heeft op het gebied van haar oeuvre mij tweemaal zo geraakt dat ik er enerzijds stil van werd en anderzijds niet eens de woorden kon vinden om in superlatieven te schrijven over haar boek over Een voltooid leven en over zelfdoding in Ondersteboven. Maatschappelijk gezien zware thema’s die broodnodig besproken moeten worden.
Een voltooid leven was aangrijpend . Ondersteboven is gevuld met realisme, verlies, humor en liefde. Het ware leven in boekformaat, noemde ik het.

Een duistere plek is de opvolger van Sluipwesp. Ik heb Annerieke nog niet gevraagd of ze liefst thrillers schrijft. En wat de eventuele reden van haar voorkeur is.
Ik kan er wel naar raden. Op de bekende boekensite Hebban staan van haar thriller Sluipwesp tientallen recensies en is het boek ruim honderdzestig keer als gelezen geregistreerd met een gemiddelde waardering van 3,64 sterren.
Haar boek over het niet langer kunnen leven met prikkels, Ondersteboven, over de veel te vroege dood van Rogier Hulst, werd slechts een keer gelezen en heeft ook slechts een recensie, met een waardering van vijf sterren. Mijn recensie.
Daarmee vermoed ik dat het schrijven van thrillers door de mate van waardering Annerieke meer voldoening zal geven.
Ik vind dat haar talent meer tot uiting komt bij het schrijven van verhalen over het echte leven, de gezondheidszorg en het onherroepelijke einde van het leven.

Waar gaat Een duistere plek eigenlijk over?

Maud is na de dramatische gebeurtenissen uit Sluipwesp, nog altijd werkzaam in het mortuarium. Ze werkt beneden en woont erboven. Ze probeert haar hernieuwde relatie met haar zoontje Mees een nieuwe impuls te geven. Het valt daarnaast niet mee om de thuiskomst van haar kind te combineren met de komst van de dode lichamen van een aantal jonge mensen.
Coco en Lieve zijn twee zussen die weinig contact hebben. Wanneer na jaren zonder contact Lieve plotseling een afspraak met haar zus maakt, is dat opvallend. Nog vreemder is het dat Coco wordt gevraagd om van leven te ruilen met haar zus. Coco gaat akkoord en belandt hierdoor al snel in een levensgevaarlijke situatie.

Afwisselend volgen we Maud en Coco middels passages die de naam van het bewuste personage dragen. Omdat beide verhaallijnen boeiend zijn, ontstaat er geen voorkeur bij de lezer. Wel wacht je in spanning op het moment dat de separate verhaallijnen zullen samenkomen.

De schrijfstijl van Annerieke kenmerkt zich door een groot talent voor het waarnemen, benoemen en beschrijven van sociaal gedrag en sociale interactie.
De spannende gebeurtenissen zijn voor mij meer toevallig, soms rommelig of zelfs niet geloofwaardig. Het thrillergedeelte van het verhaal vind ik daardoor persoonlijk het minst interessant.

Ik bemerk dat nadat ik het boek uitgelezen heb, ik het meest nieuwsgierig ben naar het verdere verloop in de relatie tussen Maud en haar zoontje Mees.
Ik realiseer mij dat mijn mening niet die van de meeste lezers is. De meeste lezers zullen ongetwijfeld genieten van Een duistere plek. Ik hoop dat Annerieke in haar eerstvolgende boek haar groot sociale hart en maatschappelijke voelsprieten zal tonen, terwijl de meeste lezers blij zullen zijn met een vervolg op deze tweede thriller. Smaken verschillen en dat is maar goed ook.

⭐️⭐️⭐️ Met Een duistere plek schenkt Annerieke de Vries de liefhebbers van haar thrillerdebuut Sluipwesp een langgekoesterd vervolg. Maud is een boeiend personage en vooral haar verleden heeft haar gevormd tot wie zij nu is.
De emotioneel zware hereniging met haar zoontje Mees is een verhaallijn die deze auteur op het lijf geschreven is. De sociale en psychologische aspecten van het verhaal laten een diepere indruk bij mij achter, dan het thrillerdeel van dit verhaal doet. Dat Annerieke een bijzonder schrijftalent heeft staat buiten kijf. Wellicht waren mijn verwachtingen gewoon belachelijk hoog. Dat zou mij niet verbazen.

Persoonlijke songtekst:

‘You are my sister, we were born
So innocent, so full of need
There were times we were friends but times I was so cruel
Each night I’d ask for you to watch me as I sleep
I was so afraid of the night
You seemed to move through the places that I feared
You lived inside my world so softly
Protected only by the kindness of your nature

You are my sister
And I love you
May all of your dreams come true’

(This Mortal Coil – ‘You are my sister’)

Peter
Boekencast

Genre: thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461098177
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 252
Verschijningsdatum: augustus 2023

Hartelijke dank aan De Crime Compagnie voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review