‘Droog water’ – Maxime Paredis

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789083254043

Alexandra woont samen met haar vriend Lars en heeft een goed leven. Dit was niet altijd zo, want acht jaar geleden verloor ze haar zus Andrea, die verdronk tijdens een schooluitstap. Plots ontvangt ze een mysterieuze envelop met daarin krantenknipsels van twee recente vermoorde meisjes, en een polaroidfoto van haar overleden zus. Maakt iemand een zieke grap, of is er meer aan de hand? Was de dood van haar zus misschien geen ongeluk? Alexandra en Lars besluiten daarop om zelf op onderzoek uit te gaan.

Met Droog water heeft Maxime Paredis een spannende psychologische thriller neergezet. Het is zijn tweede boek, in 2019 debuteerde hij met de thriller Honderd kamers. Een debuut dat goed werd gesmaakt, waardoor hij op de longlist stond voor de MAX Bronzen Vleermuis 2020.

Al van bij de eerste bladzijde word je als lezer meegetrokken in het verhaal. Ook zit je direct al met enkele vragen, wat de spanning alleen maar doet stijgen. Je wilt als lezer steeds doorlezen om te weten te komen hoe alles in elkaar zit. Vol vaart vlieg je daarbij door het verhaal. Alleen keren sommige zaken later in de verhaallijn opnieuw terug vanuit een ander oogpunt, waardoor er in herhaling wordt gevallen en het tempo wat onderuit zakt. Al krijg je op deze manier wel enkele extra details die kunnen helpen in de zoektocht naar de dader.

De plot zit uitstekend in elkaar, waarbij vooral het psychologische aspect sterk aanwezig is. Zo slaagt Paredis erin om voortdurend twijfel te zaaien bij de lezer. Meerdere personen zijn verdacht, en het is erg gemakkelijk om je te laten misleiden. Maar dat maakt het verhaal alleen maar spannender. De korte hoofdstukken die vaak eindigen met een cliffhanger houden deze spanning mee in stand. Er zijn daarbij ook enkele geniale plottwisten, die het verhaal een verrassende wending geven. Sommige gebeurtenissen zijn echter té toevallig om geloofwaardig te zijn. Toeval kan, maar hier valt het direct op. Dat mocht dus wel een tikkeltje subtieler zijn.

De personages in Droog water zijn goed uitgewerkt. Allen hebben ze hun eigen karakter, die hen onderscheidt van elkaar. Alexandra is een moedige en gedreven jonge vrouw die haar verdronken zus mist. De anonieme envelop maakt veel in haar los, en ze is in de war. Was Andrea wel eerlijk tegen haar? Door de gelijkenis van de vermoorde vrouwen twijfelt ze of de dood van haar zus wel een ongeluk was. Haar vastberadenheid maakt dat ze dit wil onderzoeken, met de hulp van haar vriend Lars. Hij is wat terughoudender, waardoor je de indruk krijgt dat hij zich wat afzijdig wil houden. Tot ze er samen voor gaan. Waarbij ze in plaats van moedig eerder overmoedig zijn, en veel risico nemen.

Maxime Paredis heeft een boeiende, doordachte en beschrijvende schrijfstijl. Details zijn erg belangrijk in Droog water, en de auteur weet perfect hoe ver hij daarin mag gaan zodat je er niet door wordt overspoeld. Dat helpt om het verhaal beeldend en realistisch te laten overkomen. Een goede tegenpool voor de wat minder geloofwaardige toevalligheden. Het sterkste punt is het psychologische effect dat het boek op de lezer heeft. Je gaat zo op in het verhaal, dat je je volledig laat meeslepen door de mindgames van de auteur. En dat is iets waar ik van hou! Vier sterren voor Droog water.

Severine
Boekencast

Genre: thriller
Uitgever: Phoenix Books
ISBN: 9789083254043
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 399
Uitgave: september 2022

Met dank aan Phoenix Books voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review