‘Double or Nothing’ – Kim Sherwood

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Series:

ISBN: 9789402711349

Kim Sherwood is de eerste vrouwelijke auteur, die op verzoek van de Ian Fleming Estate een boek toevoegt aan het James Bond-universum; Double or Nothing. Ian Fleming schreef elk jaar, tot aan zijn dood in 1964, een Bond-boek. Het eerste James Bond boek, Casino Royale kwam uit in 1953 en de eerste druk was binnen een maand uitverkocht. Wereldwijd zijn er meer dan zestig miljoen Bond-boeken verkocht, die de basis vormden voor een uiterst succesvolle filmfranchise. In 1962 werd de eerste Bond film uitgebracht, Dr. No met Sean Connery als 007.

Double or Nothing begint met een reddingsactie in Syrië door 009, Sid Bashir, die met de Witte Helmen is meegereisd om 003, Johanna Harwood, uit een terroristisch bolwerk van Rattenfänger te halen. Voor 003 is een aparte rol weggelegd in het verhaal en eenmaal terug in Londen volgt debriefing voor Johanna. Is ze doorgeslagen of niet, 009 moet daarachter zien te komen van Moneypenney. Als een belangrijke wetenschapper Zofia Nowak en hoofdbeveiliger Robert Bull van organisatie Paradise vermist zijn, moet 004, Joseph Dryden infiltreren in Paradise. Met hulp van een oude vriend uit het leger Lucky Luke, wordt 009 aangenomen. Hij ontdekt wat macht voor Bertram Paradise betekent en een connectie met Rattenfänger maakt hem verdacht.

“Binnenkort lanceer ik mijn satellietnetwerk in een lage baan om de aarde. Mijn sensoren en satellieten communiceren met elkaar om de klimaatcrisis minutieus in kaart te brengen “.

Wanneer 009 meegaat op een georganiseerde perstournee door Paradise, voert deze hun mee naar een desolate omgeving waar wetenschappelijke proeven op dieren zijn gedaan en miltvuurresten begraven liggen. Ontdekt 009 wat Paradise van plan is en wat voor uitwerking dit kan hebben op de aarde?

“Vanaf deze plek beloof ik plechtig de wedergeboorte van de natuurlijke omgeving. We zullen allemaal opnieuw geboren worden”.

Maar net als 007 raakt 004 vermist of toch niet? 003 gaat naar Berlijn en zoekt contact met Felix Leiter die haar helpt om uit te zoeken waar Nowak en Bull gebleven zijn. Ondertussen beginnen ze zich bij M16 af te vragen of er een mol van Rattenfänger is binnengedrongen in hun bolwerk.

Het verhaal wordt vanuit wisselende perspectieven verteld en door flashbacks naar het verleden van de nieuwe generatie Double O’s leren we hun zwakke punten kennen. Het boek leest niet zo vlot, door veel moeilijke woorden, als numskull, nulsomspel, cataclysme en meritocratie. Maar zoals altijd is Google een uitkomst om iets op te zoeken. Het zit vol uitweidingen over technologische hoogstandjes en actuele thema’s. Veel nu op wereldniveau voorkomende bedreigingen; klimaatopwarming, geo-engineering, verstedelijking, migratiestromen, slecht bodem- en grondstoffen beheer komen in het verhaal voor. Het is zaak om goed de aandacht erbij te houden, anders ben je de draad zo kwijt. Door de ingewikkelde schrijfwijze, lange zinnen die bol staan van informatie ebt opgewekte spanning snel weg. Het is nét over de top, maar wel passend bij een Bond verhaal, waarin het klaar maken van martini’s; shaken not stirred niet ontbreekt. En net als in eerdere Bond-boeken ontbreken de (seksuele) escapades niet, alleen nu tussen 009 en 003.

Sherwood heeft een filmische, gedetailleerde schrijfstijl. Het verhaal is af en toe spannend door de goed beschreven acties die de Double O’s uitvoeren en dan zit je op het puntje van je stoel. De spanning loopt op door cliffhangers en richting het einde van het verhaal. Op de cover van Double or Nothing staat James Bond is vermist en de tijd dringt….. Alleen een verwachting dat er naar 007 gezocht wordt, is niet waargemaakt. Wel laat een cliffhanger op het einde aangeven dat er een vervolg komt en laat nu Sherwood al heeft laten weten dat er een deel 2 en 3 aankomen van de Double O-serie.

In Double or Nothing wordt een klimaatcrisis ingezet als wapen en door de vele flitsende achtervolgingen en aanval situaties leent het zich uitstekend om verfilmd te worden. 3 ½ ster krijgt deze thriller.

Joke
Boekencast

Genre: thriller
Uitgever: HarperCollins
ISBN: 9789402711349
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 314
Uitgave: november 2022

Met dank aan Uitgeverij HarperCollins voor dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review