‘De laatste zet’ – Jennifer Lynn Barnes

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789463493666

Nog maar enkele weken te gaan, en Avery Grambs heeft voldaan aan de voorwaarde om Tobias Hawthorne erfenis in ontvangst te nemen: een jaar lang in Hawthorne House verblijven. Haar beveiliging staat klaar, overal zijn paparazzi en haar advocate overstelpt haar met financiële zaken. Avery trekt zich er weinig van aan, en laat zich afleiden door de Hawthorne-broers. Wanneer er echter een onverwachte bezoekster om hulp komt vragen, kan alles in één klap veranderen. Is ze wel te vertrouwen? Ook wordt duidelijk dat er nog een laatste raadsel moet worden opgelost. Het wordt een gevaarlijk spel tegen een nog onbekend, machtige speler. En er kan maar één iemand winnen.

De laatste zet is het laatste deel in Het Hawthorne-mysterie. Drie boeken lang hebben we kunnen genieten van de vele spannende en mysterieuze raadsels. Oorspronkelijk ging Jennifer Lynn Barnes er een tweeluik van maken, dus het nieuws dat er een derde boek ging verschijnen werd heel enthousiast onthaald. Na De erfenis en De verloren erfgenaam is De laatste zet een waardige afsluiter van deze prachtige trilogie.

Vanaf de eerste bladzijde word je in het verhaal gegooid, omringd door de reeds gekende personages. Hoewel alles direct vertrouwd aanvoelt, is het toch even wennen en nadenken wat er in het vorige boek nu weer precies gebeurde. Maar na enkele hoofdstukken zit je alweer volledig in de Hawthorne-flow. Aan spanning en mysterie geen gebrek, en dit keer zit er een duister tintje aan.

Het verhaal heeft een kleine sprong gemaakt in de tijd, en start kort voor de achttiende verjaardag van Avery. De verhaallijn gaat vanaf dan verder, waarbij Avery al snel de nodige obstakels tegenkomt op haar pad. De plot zit uitstekend in elkaar en wordt zorgvuldig opgebouwd. De laatste zet is het meest verrassende deel. Het verhaal zit namelijk vol onverwachte plotwendingen. Telkens als je denkt te weten welke kant de verhaallijn uitgaat, word je toch weer verrast. Sommige plottwisten zijn een beetje vergezocht en daardoor niet altijd even geloofwaardig. Maar uiteindelijk ga je gewoon op in het verhaal, en stoort dit niet echt.

Je merkt duidelijk dat de personages in drie boeken tijd veel zijn gegroeid. Een evolutie die zich niet alleen beperkt tot het karakter van elk personage, maar ook op hun onderlinge relatie. Vooral de band tussen de vier Hawthorne-broers en Avery is nu enorm sterk geworden. Ze is één van hen. De driehoeksverhouding tussen Avery, Jameson en Grayson blijft nog altijd aanwezig, al voelt het intussen wel wat repetitief aan. Daardoor krijgt ook niet elk personage een even aanwezige rol in De laatste zet. De komst van een onverwacht personage is wel een uitmuntende zet. Dit zorgt niet alleen voor veel spanning, het rakelt ook demonen uit het verleden op. Het personage laat de emoties hoog oplaaien, en zorgt voor enkele intrigerende verhaallijnen.

Jennifer Lynn Barnes heeft een meeslepende en beeldende schrijfstijl. Het lijkt bijna alsof je naar een film zit te kijken, zo gemakkelijk lukt het om je alles visueel voor te stellen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de personages Avery en de vier broers, hun zoektocht naar de oplossing van de raadsels, en zelfs het gigantische Hawthorne House, met zijn vele vleugels, prachtige kamers en geheime gangen. Alleen daarom al is het jammer dat de trilogie ten einde is.

Barnes houdt ook in De laatste zet het succesvolle concept van de trilogie in stand. Avery, Jameson, Grayson, Xander (en in mindere mate Nash) krijgen diverse raadsels voorgeschoteld, die hen dan weer naar nieuwe aanwijzingen leiden. De puzzels maken de serie uniek en interessant. Het geeft een extra dimensie aan het lezen. Gecombineerd met thema’s als macht, geld en wraak zorgt het voor de nodige suspense.

Het Hawthorne-mysterie is afgerond. Het spel is gespeeld. Het was heel fijn om drie boeken lang mee te puzzelen, en mee te leven met Avery. De laatste zet haalde alles uit de kast, ging er soms een tikkeltje over, maar zorgde vooral voor een onvergetelijk verhaal. Voor zij die niet genoeg krijgen van de Hawthorne-familie is er goed nieuws: Jennifer Lynn Barnes heeft een spin-off serie (los van de trilogie) aangekondigd over de vier Hawthorne-broers. Iets om naar uit te kijken! Vier sterren voor De laatste zet.

Severine
Boekencast

Genre: young adult
Uitgever: Blossom Books
ISBN: 9789463493666
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 304
Uitgave: september 2022

Met dank aan Blossom Books voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review