‘De kostschool aan zee 1: Op eigen benen’ – Jenny Colgan

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789021042145

Wie kent haar inmiddels niet, de Engelse bestseller schrijfster Jenny Colgan verovert langzaamaan ieders hart, met haar prachtige feelgood boeken. In Nederland brak ze door met haar serie Cafe zon & zee (2018) en sindsdien is het hek van de dam. Haar laatste boek Boven de wolken werd eerder al gerecenseerd door een van onze collega’s. Jenny Colgan heeft op vele plekken in de wereld gewoond, maar woont momenteel op een van de regenachtigste plaatsen in Schotland, samen met haar man, drie kinderen en hun hond.

Op een kleine kostschool genaamd Downey House, gelegen in Cornwall, begint een nieuwe lerares, Maggie. Zij is gewend om voor een klas onhandelbare pubers te staan en is dan ook vastbesloten om haar strenge houding voort te zetten op de kostschool. Maar wat blijkt? De meisjesschool bestaat uit allemaal ijverige, hardwerkende leerlingen.
Een van deze meisjes is Simone, zij heeft als enige leerling een studiebeurs gewonnen. Daarmee hoopt ze haar ouders trots te kunnen maken, want Simone heeft het thuis niet zo breed. Wat ze niet had gedacht is dat ze haar kamer moest delen met een stel popie jopie meiden, niet het soort meisjes waar Simone normaal mee omgaat. Kunnen zij vrienden worden?
Dan is er nog het slimme en knappe meisje Fliss, zij wil helemaal niet op de kostschool zijn. Ze probeert er dan ook alles aan te doen om van de kostschool te worden verwijderd. Gaat het de meisjes lukken? Of wordt hun leven op Downey House toch leuker dan gedacht?

Op eigen benen is het eerste deel in een digitale, driedelige serie over een kostschool aan zee. De cover van het boek heeft qua kleurgebruik wel iets weg van Colgans vorige boek Boven de wolken. De frisse blauwe kleur spat van mijn e-reader af.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Maggie. Door de kabbelende opbouw van het verhaal, leer je haar eerst rustig kennen. Je komt erachter waarom ze vertrekt naar Cornwall en wat haar thuisfront ervan vindt.
Halverwege het boek begint het verhaal naar mijn idee pas echt een beetje vaart te krijgen. Dit komt niet door de schrijfstijl van Colgan, maar voor mij nam het verhaal toen pas interessante wendingen aan. De meisjes zijn toch niet zulke lieverdjes als dat je dacht en ook Maggie maakt het behoorlijk bont.

Ondanks dat het verhaal goed in elkaar zit, vond ik het soms lastig om erbij te blijven. Het boek kent namelijk vele personages en niet altijd was het voor mij duidelijk over wie het nu precies ging. Het was misschien overzichtelijker geweest als Colgan de hoofdstukken had gepersonaliseerd.

De omgeving van de prachtige Schotse kust en de sfeer op Downey House weet de schrijfster wel over te brengen. Stiekem zouden we toch allemaal een vlieg op de wand willen zijn, om eens binnen te gluren bij een echte kostschool.
Onderwerpen als vriendschap, erbij willen horen, je lichaam accepteren en voor jezelf opkomen zijn thema’s die in dit boek niet weg te denken zijn. Ze passen dan ook goed bij de doelgroep die deze boeken zullen lezen. Ik vind het persoonlijk meer een boek voor de jeugd in de leeftijd van 15-18 jaar dan voor de volwassenen onder ons.

Deze serie is een oudje. De oorspronkelijke titel, Class, kwam in het Engels al uit in 2008. Class was ook hier het eerste deel in de trilogie. Je merkt dan ook duidelijk dat Colgan in haar nieuwere boeken een sprong heeft gemaakt wat betreft schrijfstijl en het toepassen van humor. Dit is in het boek namelijk net zo stijf als je verwacht van een serie over een kostschool.
In het voorwoord wordt overigens duidelijke uitleg gegeven over hoe het Britse kostschool systeem werkt. Iets wat we hier in het nuchtere Nederland bijna niet kennen. Interessant om je er als lezer eens in te verdiepen.

Op eigen benen is het eerste deel in een trilogie over een Schotse kostschool. Een soms ietwat stijf aandoend verhaal, waar naargelang de bladzijden verstrijken, meer humor en speelsheid in komt. Ik geef Op eigen benen 2.5 ster en ga snel door met het tweede deel: Tussen de regels.

Kim
Boekencast

Genre: roman
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789021042145
Uitvoering: ebook
Aantal pagina’s:-
Verschijningsdatum: juli 2023

Hartelijke dank aan uitgeverij LS Amsterdam voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review