‘Landgoed Rosaville: De ijskelder’ – Karin Quint

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789021039886

Karin Quint studeerde journalistiek, daarna schreef ze voor verschillende dagbladen en voor bedrijven. Vroeger hield Quint al enorm van lezen en na het verschijnen van haar eerste schrijfsel in de schoolkrant wist ze wat ze worden wilde. Karin Quint studeerde journalistiek, daarna schreef ze voor verschillende dagbladen en voor bedrijven. Haar eerste boek verscheen in 2014. Het Engeland van Jane Austen, dit was een reisgids door Engeland. Hierna was ze verkocht en al snel verscheen het eerste deel van de Landgoed Rosaville serie: Het koetshuis. De ijskelder is het derde deel in deze serie.

Het is het jaar 1946, Alix Rokebrand zoekt een koper voor het landgoed Rosaville, dat na de oorlogsjaren flink vervallen is. Alix woont helemaal alleen op het grote landgoed. Haar moeder is overleden, haar broer vertrokken en haar NSB vader zit in een interneringskamp. Het leven valt haar niet mee, maar dan staat jeugdvriend Christiaan op de stoep met een groot gerucht. In de ijskelder zouden verschillende schatten zijn opgeslagen. Als Alix en Christiaan op zoek gaan naar de schatten, doen ze een ontdekking die vele families terug doen denken aan de oorlogsjaren.

Ook deze keer is de cover weer perfect in stijl met de andere twee boeken. Wanneer je de ruggen naast elkaar zet, loopt er aan de onderkant van het boek een tak met bloemen over de ruggen. Te leuk natuurlijk voor in de boekenkast!

In het boek begonnen, moest ik er even inkomen. Dit kwam vooral doordat het vorige deel alweer even geleden was en dit afspeelt in een andere tijd. De ijskelder speelt zich af net na de Tweede Wereldoorlog.

Alix Rokebrand is verbazingwekkend goed neergezet. Hoe haar schaamte over haar vader en schuld jegens alle mensen die hij verdriet heeft gedaan, is neergezet is werkelijk prachtig!
Daarnaast heeft Quint een beeldende schrijfstijl waardoor het lijkt alsof je zelf in de ijskelder staat of in de woonkamer gezellig samen zit met de familie van Manen (de familie die Alix in huis neemt tijdens de woningnood).
Korte hoofdstukken met een steeds opbouwende spanning, die zowel komt door de vondsten uit de ijskelder als de knetterende spanning die tussen Alix en Christiaan hangt, zorgen ervoor dat je als lezer steeds één hoofdstuk verder wil lezen. Hierdoor is het boek, ondanks dat het een dikkerdje is met maar liefst 411 bladzijden, snel uit.

In het begin denk je: behoort dit boek echt tot het feelgood genre? Maar ondanks dat het boek over wat zwaardere thema’s als de Tweede Wereldoorlog, verraad en machtsmisbruik gaat, voelt het boek niet zwaar en heftig aan. Het einde van het boek zorgt Quint er gelukkig voor dat er aan de zware periode in Rosaville ook een mooi einde komt.

Hoe leuk is het dat Karin Quint in haar nawoord vertelt dat er een vierde afsluitend deel van de landgoed Rosaville serie komt. Het laatste boek zal zich afspelen eind negentiende eeuw. Ik ben nu al benieuwd!

De ijskelder is een prachtig en beeldend neergezet verhaal dat bol staat van de emoties en spanningen. Door de goed uitgewerkte personages, leest het boek vlot weg en word je als lezer even teruggevoerd naar de tijd van 1945/1946. Deze boekenreeks zou overigens niet misstaan in een televisieserie.
De ijskelder krijgt van mij 4 bibberende sterren.

Kim
Boekencast

Genre: feelgood
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789021039886
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 411
Verschijningsdatum: september 2023

Hartelijke dank aan uitgeverij L.S. Amsterdam voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review