‘De gouvernante’– Wendy Holden

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789026360077

Wendy Holden was veertien jaar journaliste en schreef onder andere artikelen voor ‘The Telegraph’, ‘The Mail’ en ‘Sunday Times’. Het fotoboek van haar grootmoeder, over de kroning van George VI, heeft haar van jongs af gefascineerd. Hierdoor wilde ze ook altijd al over het koningshuis schrijven, maar ze was op zoek naar een originele invalshoek. In een tweedehands boekhandel stuitte ze uiteindelijk op het boek van Marion Crawford, de gouvernante van Elisabeth en Margaret die na jarenlange dienst in ongenade viel. Het verhaal inspireerde haar en ze besloot om het verhaal van Marion te vertellen, gefictionaliseerd, zoals zij dacht dat de gebeurtenissen gelopen zijn.

1932, Marion Crawford is een moderne, jonge vrouw. Ze wil op eigen benen staan en studeert om onderwijzeres te worden. Haar droom is om aan de kinderen van de achterbuurten les te geven en hen zo een kans te geven iets met hun leven te kunnen doen. Maar dan krijgt ze een jobaanbieding waar ze geen neen tegen kan zeggen: gouvernante worden van prinses Elisabeth en prinses Margaret. De kinderen leven in een beschermde omgeving en Marion wil hen toch een portie van het normale leven geven en leren. Ze neemt hen mee op de metro, naar Woolsworth, het zwembad, etc… .
Haar leven staat volledig in het teken van de protocollen, het koningshuis en de prinsesjes. Ze cijfert zichzelf volledig weg, zelfs voor liefde is er geen plaats.

De gouvernante is een monumentale roman. Geschiedkundig passeren er heel wat belangrijke en grootse gebeurtenissen zoals de kroning van George VI, het overlijden van George V, de troonsafstand van Edward VIII, WOII, … . Het interessante hierbij is het perspectief, Marion Crawford, die alles vanop de eerste rij meemaakte. Zij is niet echt een toeschouwer die bijvoorbeeld de kroning van ver meemaakte, ze beleefde deze naast Elisabeth. Intrigerend vond ik vooral te lezen hoe het koningshuis de oorlogsjaren beleefde en hoe Elisabeth II opgroeide. Aan het koninklijk hof zijn er ook heel wat protocollen en deze worden beklemmend en waarheidsgetrouw weergegeven, dit door zowel de schrijfstijl als het inlevingsvermogen van de auteur.
Ik heb enorm genoten van De gouvernante, niet alleen heeft de auteur een fijne schrijfstijl, ook inhoudelijk is dit boek een pareltje. Wendy Holden hanteert een beeldende schrijfstijl. Het lijkt wel alsof je zelf doorheen de paleizen ronddwaalt de straten van Londen kan je je levendig voorstellen en de gebeurtenissen zoals de kroning beleef je van wel zeer dichtbij mee. Ook heeft de auteur, vanuit haar journalistieke achtergrond, een diepgaande research gedaan en dit merk je tijdens het lezen. Hoewel het boek grotendeels gefictionaliseerd is, klopt alles.
De personages worden met zorg neergezet. Je leert hen kennen, voelt met hen mee en begrijpt hen. De bubbel van het mooie prinsessenleventje, waar kleine meisjes van dromen, wordt doorgeprikt. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn en de jonge Elisabeth heeft het niet altijd even makkelijk gehad.

Het enige jammere van dit boek is dat het deels gefictionaliseerd is. Tijdens het lezen merk je hier niets van, maar ik vroeg me toch telkens af of het echt zo gelopen zou kunnen zijn. Maar het is en blijft een roman en Wendy Holden heeft me geprikkeld om het boek te lezen waarop ze haar verhaal heeft gebaseerd: het verhaal geschreven door de enige echte Marion Crawford zelf.
De gouvernante is een eerste deel van een trilogie en ik kijk al verwachtingsvol uit naar de volgende delen!
5 sterren voor deze must-read.

Silke
Boekencast

Genre: roman
Uitgever: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026360077
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 439
Uitgave: september 2022

Met dank aan Uitgeverij Ambo|Anthos voor dit recensie-exemplaar.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review