‘De engelenmoord’ – Bjorn van den Eynde

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789463373135

Bjorn van den Eynde mag zijn Wikipediapagina nog even updaten. De uit Kessel afkomstige Vlaamse auteur (1984) staat te boek als jeugdauteur. Hij heeft met veel succes zijn opleiding Audiovisuele Kunsten afgerond en heeft gewerkt als regisseur voor productiehuis Eyeworks (Reinout Oerlemans). Na een jaar heeft hij zich volledig toegelegd op fictie, als regisseur en scenarioschrijver van televisieseries als Hotel 13, Mega Mindy, Het huis Anubis en Ghost Rockers. Van de laatste serie bracht hij tevens een reeks aan boeken uit. Sinds 2012 heeft hij zijn eigen succesvolle reeks jeugdboeken voor tieners Team Mortis, waarvan meer dan 60.000 exemplaren werden verkocht.

De informatie die ontbreekt op zijn Wikipedia is het verschijnen van De Engelenmoord, zijn eerste thriller voor volwassenen. Een gedurfde stap. Het boek leek al eerder te gaan verschijnen en nu werd het wachten beloond.

Wat na het openmaken van het pakket direct opvalt is de dikte van het boek. Bijna 500 pagina’s. Het boek heeft een mooie omslag met een bebloede witte veer tegen een donkere achtergrond. Het lettertype is prettig, evenals de lettergrootte en de relatief korte hoofdstukken die steevast worden afgesloten met een afbeelding van een veer. De 150 hoofdstukken zorgen ervoor dat je steeds besluit er nog maar eentje te doen. Na de eerste honderd bladzijden is het überhaupt moeilijk om het boek weg te leggen. Eerst naar het verhaal. Waar gaat het eigenlijk over?

Wanneer Julie Dumoulin wordt gevonden met de keel afgesneden middels een stuk van een grammofoonplaat met muziek van zangeres Angèle tast de politie in het duister. Wanneer niet veel later haar vriend vermoord wordt teruggevonden en zijn handen zijn afgezaagd wordt het patroon herkend. De gruwelijke misdaden roepen herinneringen op aan een seriemoordenaar die actief was in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Twee nazaten van betrokken vaders bij deze zaak worden aan het Federale onderzoeksteam toegevoegd: de opstandige jonge Vlaamse Marjolein de Vriese en de recalcitrante Waalse rechercheur Nathan Durnez. De samenwerking verloopt allesbehalve soepel en het is wachten tot een van beiden het bijltje erbij neer zal gooien. Bij de jacht op de seriemoordenaar is onduidelijk wie op wie jaagt. Nathan en Marjolein komen tussen twee vuren te staan. De moordenaar gebruikt hen en de politietop veracht hen.

Wat kan Bjorn schrijven! Adembenemende spanning en letterlijk spannend tot de allerlaatste letter. Naast een ingenieus plot, bevat het talloze plotwendingen, bewegen we kris-kras door België en leren we over de frictie tussen Walen en Vlamingen, de politieke macht, het instituut politie en het leven in verschillende en conflicterende milieu’s.

Wat opvallend is, is dat het verhaal aanvankelijk een vroegtijdige ontknoping en ontmaskering lijkt te krijgen. Waarna er iets gebeurt waardoor deze overtuiging weer volledig naar de achtergrond verdwijnt. Nooit lijk je hierdoor ver van de ontknoping te verkeren. Het verhaal houdt je middels een kort lijntje heel lang in volstrekte onwetendheid met als enig doel om je volledig te verwarren. En om werkelijk alles en iedereen verdacht te maken. Intrigerend spannend.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Met De Engelenmoord toont Bjorn van den Eynde aan van alle markten thuis te zijn. Het laat de volwassen lezer na afloop in vertwijfeling achter. Moet ik nu wachten op de volgende volwassen thriller of ga ik toch kiezen voor zijn YA-oeuvre? Een luxeprobleem.

Een Vlaamse topthriller die vergelijkingen oproept met de hoge kwaliteit van de Vincke en Verstuyft serie van Jef Geeraerts. Ik hoop dat De Engelenmoord het succes krijgt dat het verdient, zodat in de toekomst alle keuzeopties volledig open liggen voor deze talentrijke auteur.

Persoonlijke songtekst:
‘Angel…. hold on to me, love is all around me
Angel…. hold on to me
Oh come…. closer to me…. don’t go, don’t leave me
Angel…. hold on to me, love is all around me
So silent your love, like the stars above
So silent your love…. hold on…. hold on…. to me
Angel…. hold on to me, i call, call out to you
Its paradise, you take me to
‘Cause my love for you love will always be’
(Gavin Friday – ‘Angel’)

Peter
Boekencast

Genre: thriller
Uitgeverij: Pelckmans
ISBN: 9789463373135
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 488
Verschijningsdatum: mei 2023

Hartelijke dank aan Pelckmans uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review