‘Booth’ – Karen Joy Fowler

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789046829820

Booth is de zevende roman van Karen Joy Fowler. Deze in 1950 geboren Amerikaanse bestsellerschrijfster heeft diverse prijzen gewonnen met haar romans in vele genres. The Jane Austin Book Club werd verfilmd en haar roman Totaal door het dolle heen, haalde de shortlist van de Booker Prize, won de PEN/Faulkner Prize en werd wereldwijd meer dan een miljoen keer verkocht.

Booth vertelt de familiegeschiedenis van het gezin van Junius Booth. Junius was een acteur die in de eerste helft van de negentiende eeuw veel bekijks trok met zijn Shakespeare vertolkingen in een verdeeld Amerika.

Booth wordt zorgvuldig verteld en daar neemt de auteur alle tijd voor. Hierdoor kun je je al snel thuis voelen in een ander werelddeel, twee eeuwen terug in de tijd, in een boeren bestaan. Landschap, tijdgeest en armoe zijn trefwoorden in dit tot de verbeelding sprekende decorum.

Booth speelt zich af in de periode waarbij in het Zuiden van de VS de slavernij nog volop straffeloos kon plaatsvinden. De kansen voor de zwarte bewoners was iets beter in het Noorden van de VS. Gelijke kansen zijn er immers nog altijd niet.

Booth neemt je mee in de politieke waanzin van deze tweedeling. Abraham Lincoln houdt een memorabele speech en wordt uiteindelijk president. Tweespalt en onvrede zorgen uiteindelijk voor de finale van Booth wanneer de jongste zoon John uit het gezin Booth, de schokkende moord pleegt op de president.

Booth combineert veel feiten met de vrijheid van de auteur om de verhaallijnen te romantiseren. Het leidt nergens af. Het ene deel vloeit naadloos over in het andere waardoor het een magistraal geschreven geheel vormt. Karen Joy Fowler heeft een opvallende schrijfstijl. Ze vertelt tot in detail over allerhande zaken en gebeurtenissen en gelijktijdig heeft ze de vaardigheid om extra informatie bijna achteloos toe te voegen. Er gebeurt zo vreselijk veel dat de auteur er soms voor kiest om zelfs belangrijke informatie kordaat in korte zinnen aan een gebeurtenis toe te voegen. Je moet derhalve ieder woord tot je nemen om qua inhoud volledig aangesloten te blijven. Het woordgebruik is doeltreffend, toegankelijk en zeker niet hoogdravend.

Booth is geen boek voor even tussendoor. Het vraagt toewijding en concentratie van zijn lezer. Het heeft mij veel geleerd over die roemruchte periode in de Amerikaanse historie. Mijn stripboekenserie van de Blauwbloezen mag ook weer uit het archief en worden gelezen.

Auteur Anne Eekhout bracht afgelopen jaar haar inmiddels met succes vertaalde roman Mary uit. Haar boek over het leven van Mary Shelley heeft zowel qua tijdgeest als qua stijl veel gemeen met Booth.
Op deze manier kan ik de lezer van het ene boek, het andere boek met plezier aanbevelen.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Booth is een gedetailleerd, goed uitgewerkt en meeslepend portret van een familie die in het dagelijks leven beroemdheid bracht en in de wereldgeschiedenis uiteindelijk wereldberucht werd. Een tijdreis vol feiten met een sierlijke rand fictie. Een aanrader voor liefhebbers van een indrukwekkend familie-epos.

Persoonlijke songtekst:

‘Now they’re planning the crime of the century
Well, what will it be?
Read all about their schemes and adventuring
Yes, it’s well worth a fee
So roll up and see
How they rape the universe
How they’ve gone from bad to worse
Who are these men of lust, greed and glory?
Rip off the masks and let’s see
But that’s not right, oh, no, what’s the story?
But there’s you and there’s me
That can’t be’

(Supertramp– ‘Crime of the century’)

Peter
Boekencast

Genre: literaire roman
Uitgeverij: Nw A’dam
ISBN: 9789046829820
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 397
Verschijningsdatum: oktober 2022

Hartelijke dank aan Uitgeverij NW A’dam voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review