Blogtour ‘De valk en de bloem’ – Muriel Verhulst

no title has been provided for this book

ISBN: 9789464661255

Met De valk en de bloem heeft Muriel Verhulst een spannende en mysterieuze verhalenbundel voor de jeugd. Deze bevat drie avontuurlijke kort verhalen waarin wolven voorkomen. Telkens in een andere setting en genre, met elk zijn eigen karakter en stijl. Verhulst schreef eerder al de verhalenbundel Een spoor van inkt, dat ook drie korte jeugdverhalen bevat.

De drie verhalen hebben allen min of meer dezelfde lengte, waardoor ze gelijkwaardig zijn aan elkaar. Ze bevatten ook enkele belangrijke thema’s, zoals vriendschap, familie en vertrouwen. Door het beperkte aantal pagina’s moet de auteur kiezen waar ze haar focus op legt. Net als in de vorige bundel koos ze voor sterke en realistische hoofdpersonages. Gecombineerd met de nodige spanning, weten de verhalen de aandacht van de lezer vast te houden. Het leestempo is hoog, al zorgen de vaak overvloedige beschrijvingen voor een remmende werking.

De verhalenbundel start met het titelverhaal De valk en de bloem. Lena belandt plots op een vreemde plaats. Alles is wit en ijskoud, en ze weet niet waar ze is. Het lijkt of ze alleen is. Tot ze een roedel reuzenwolven – met technologische snufjes – ontdekt die steeds dichterbij komen…

De valk en de bloem is een avontuurlijk sciencefictionverhaal dat de lezer op een originele manier laat nadenken over de alsmaar groeiende technologische vooruitgang, zoals smartphones die steeds geavanceerder worden. Daarnaast staan vriendschap, moed en hoop centraal. Lena is een krachtig personage die weet wat ze wil, en dol is op schetsen. Het tekenen wordt dan ook op een leuke manier in de verhaallijn verwerkt. Een mooie opener van de bundel.

Het tweede verhaal in de bundel is Wolfschimmen dat zich afspeelt in 1894, in een klein dorpje in Andalusië. Emilio is een echte grappenmaker, en na een misplaatste grap over wolven wordt Emilio niet meer geloofd wanneer er echt gevaar dreigt. Dat geeft een groepje gevluchte bandieten de kans om hun slag te slaan…

Wolfschimmen is een spannend en avontuurlijk verhaal dat ons meer dan een eeuw terugstuurt in de tijd. Ook hier staan vriendschap en familie centraal, maar ook vergeving en het inzien van gemaakte fouten in het verleden. Emilio is een vrolijke jongen die graag kwajongenstreken uithaalt, maar nu beseft dat sommige grapjes niet kunnen. Zijn vrienden en familie zijn belangrijk voor hem, en het is mooi om te zien hoe het hele dorp zich als één blok verenigt tegen de dieven. Een verhaal met een mooie boodschap en mijn persoonlijke favoriet.

Het derde en laatste kort verhaal is Schaduwsluiper. Ylva en haar tweelingbroer Roulf zijn opgevoed met de beschermende kracht van de Witte Wolvin. Dan wordt Ylva op een dag bewusteloos aangetroffen in het bos. Er is iets duisters aanwezig in het dorp, en dit is slechts het begin…

Schaduwsluiper is een spannend en magisch fantasyverhaal. Hierin staan goed en kwaad lijnrecht tegenover elkaar, en gaan ze de strijd met elkaar aan. De opbouw hiernaar toe gebeurt geleidelijk aan, zodat je vol spanning naar de ontknoping uitkijkt. Ylva en haar broer helpen graag zieke mensen te genezen. Maar niet iedereen vindt dit goed. Door jaloezie en wraak loopt uiteindelijk alles uit de hand. De belangrijkste boodschap om mee te nemen uit dit verhaal is dat het goede doen en voor anderen klaar staan uiteindelijk loont. En samen sta je sterker dan alleen. Een waardige afsluiter van een mooie verhalenbundel.

Muriel Verhulst heeft een eenvoudige en aangename schrijfstijl, waarbij ze weinig moeite lijkt te hebben om van genre te wisselen. Alle kort verhalen zijn spannend en hebben een avontuurlijk tintje, maar zijn uiteindelijk erg verschillend. Ook de gemeenschappelijke noemer, wolven, wordt drie keer op een andere en originele manier gebracht. Alleen gaat de auteur soms teveel in detail en beschrijft ze de situatie te uitgebreid.

De valk en de bloem is een geslaagde verhalenbundel voor jongeren vanaf tien jaar. Toch kan deze niet tippen aan Een spoor van inkt, die ik in zijn geheel nog net wat beter en meeslepender vond. Daarom drie sterren voor De valk en de bloem.

Severine
Boekencast

Genre: fictie 10-12 jaar
Uitgever: Books and Butterflies
ISBN: 9789464661255
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 65
Uitgave: augustus 2022

Hartelijk dank aan Books and Butterflies voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review