‘Bak!’ – Paul Hollywood

no title has been provided for this book

ISBN: 9789461432827

Paul Hollywood begon zijn carrière als tiener in de bakkerij van zijn vader. Hij is bekend geworden met programma’s als The Great British Bake Off, waarin hij jurylid is sinds 2010.

In Bak! van Paul Hollywood staan zijn allerbeste (80) recepten, verdeeld over zes hoofdstukken. Hollywood noemt het zijn klassiekers die in de loop van de jaren verfijnd en geperfectioneerd zijn. De belangrijkste tip die Hollywood geeft is eerst het recept te lezen, en als je vertrouwd bent met de basishandelingen ga dan eens experimenteren en geef je eigen draai aan een recept. Het boek staat vol met mooi fotowerk van de in dat hoofdstuk opgenomen recepten. En voor houvast in de volgorde van bereidingswijze kun je kijken naar de foto’s van de verschillende fases van het te maken recept.

Taarten en cakes
In dit hoofdstuk staan taarten en cakes die heerlijk bij een kopje thee zullen smaken, iets wat heel belangrijk is in de Britse bakcultuur. De belangrijkste tip die Hollywood geeft, is dat de ingrediënten nauwkeurig afgewogen moeten worden, en op de goede manier gemengd moeten worden. Het kan niet verkeerd gaan. Voor mensen met weinig tot geen bakervaring is een Victoria sandwichcake heel eenvoudig te maken met de alles-in-een – methode. Hierbij gaan alle ingrediënten tegelijkertijd in een kom. Maar hij geeft wel aan dat het beter is om eerst de boter en suiker te mengen tot een homogeen mengsel en dan de bloem en eieren toe te voegen. Hou je van gember, probeer dan vooral de sticky gembercake eens te maken. En voor liefhebbers van chocolade is er genoeg keus; chocolade-toffeetaart of New York cheesecake met chocoladebrownie. Loopt jou ook al het water in de mond?

Biscuits en koekjes
Een leerzaam hoofdstuk, waarin wordt uitgelegd hoe het verschil tussen biscuit en een koekje wordt vastgesteld. De hoeveelheid suiker en boter in het recept bepalen dit en hoe meer boter, hoe zachter het koekje. Het juiste evenwicht tussen suiker en boter is belangrijk voor een goede biscuit die moet knakken. De hazelnoot-abrikozenkoekjes, gemberbiscuits en pindakaaskoeken zijn niet te versmaden. En op zoek naar wat verfijnders, dan is het leuk om eens macarons te maken.

Brood en platbrood
De belangrijkste stappen tijdens de bereiding van brooddeeg worden uitgelegd, waarbij er aandacht is, waarom bijvoorbeeld de lucht uit het deeg geslagen moet worden. Brood of platbrood is altijd lekker. Ciabatta, kaasbrood, zuurdesembrood, Engelse muffins en onder andere tortilla’s, de recepten zijn allemaal te vinden in dit gedeelte.

Pizza’s en donuts
En wat is er leuker dan om in het weekend zelf pizza of donuts te maken? Een goede tip om de pizzabodem extra knapperig te krijgen, is deze voorbakken in een droge koekenpan. En om een goed pizzadeeg te krijgen mag deze lekker lang rijzen, wel 3 tot 4 uur. We vinden in dit gedeelte lekker belegde pizza’s en allerlei soorten donuts; gevuld met room en jam, citroendonuts en bijvoorbeeld soesnuts.

Pasteien, pies en viennoiserie
Hier worden feiten over deeg verteld, zoals de rol van gluten in bloem, het blind bakken van een bodem om een natte bodem te voorkomen en het belang van koelen van deeg. Worstenbroodjes, empanada’s met rundergehakt, pastei met kip, croissants, pecanpie, loopt jou ook al het water in de mond? Wil je de croissants of worstenbroodjes maken, dan is het aan te raden het deeg een dag van te voren te maken.

Desserts
Een dessert is altijd dé afsluiter van de maaltijd en de recepten variëren van zeer simpel tot buitengewoon ingewikkeld. Wat te denken van meringues, sticky toffee pudding of een pavlova met rood fruit? En om indruk te maken een desserttaart; entremet met chocolade en frambozen. Hierin worden diverse technieken en elementen gecombineerd om zo tot een waar kunstwerk te komen.

Het is jammer dat Hollywood bij de recepten niet de totale bereidingsduur heeft opgenomen. De recepten zijn duidelijk, en kunnen niet mislukken als je de aanwijzingen goed opvolgt en voldoende tijd hebt. Bak! is een fraai vormgegeven boek met voor elk wat wils om uit te proberen, maar vergeet de weegschaal niet in het oog te houden.

Joke Zwier

Genre: kookboek
Uitgever: Good Cook publishing
ISBN: 9789461432827
µUitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 304
Uitgave: november 2022

Eerder verschenen op Bazarow

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review