‘Autumnville’ – Rick Meijer

no title has been provided for this book
Author:
Publisher:

ISBN: 9789021681221

Hugo woont in het dorpje Autumnville. Daar bevindt zich de boekenwinkel van zijn vader, die tot voor kort van zijn opa was. Sindsdien lijkt het alsof er iets veranderd is. Wanneer Hugo van zijn vader de winkel voor het eerst alleen mag afsluiten, gebeurt er iets raars. Hij staat op het punt de sleutel om te draaien, als hij een meisje zijn naam hoort roepen. Het lijkt vanuit de winkel te komen, maar daar is toch niemand? Hoe kan dit? Vanaf dan is niets meer wat het lijkt.

Rick Meijer debuteerde in 2017 met het jeugdboek Breekpunt. Naast jeugdboeken schreef hij ook prentenboeken, waaronder Pingwing. Met Autumnville, een fantasierijk mysterie, laat Rick Meijer zien dat hij ook prima uit de voeten kan met young adult boeken. De cover en schutbladen zijn door Sophie Pluim van bijpassende illustraties voorzien. Vooral de omslag, waarbij de titel als een soort stralende lichtkrans aan de bomen hangt, is werkelijk betoverend. Tegelijk is er het duistere van het bos. De sfeer is zo al bij het vastpakken van het boek bepaald.

Autumnville opent met een korte maar indrukwekkende proloog. Deze is raadselachtig en weet de aandacht van de lezer onmiddellijk te trekken. Hetgeen je daarna te zien krijgt, komt als een verrassing. Er staat namelijk een QR-code. Deze leidt de lezer naar de Autumnville Book Soundtrack. De auteur heeft deze samen met een vriend gecomponeerd. Hoe fijn is dit niet? De muziek sluit perfect aan bij de sfeer van het verhaal. Tijdens het lezen vind je aanwijzingen dat je een bepaald nummer mag beluisteren. Als muziekliefhebber vind ik dit absoluut van meerwaarde!

Het verhaal begint met de begrafenis van Hugo’s opa, die veel voor de jongen betekende. Iets wat je al heel snel merkt, net als hun gezamenlijke liefde voor verhalen en fantasie. De verhaallijn weet direct te boeien, en de geheimzinnigheid van de meisjesstem maakt je enorm nieuwsgierig. Het is een mysterie dat je graag wil ophelderen. Maar daarvoor zul je geduld moeten hebben, want de auteur weet de lezer tot aan de laatste bladzijden in het ongewisse te laten. Waarbij je op een onverwachte en originele plottwist wordt getrakteerd. Het is dus lang wachten op de ontknoping. En deze is helaas ook wat afgeraffeld, alsof het plots snel moest gaan. Iets uitgebreider had wel prettiger geweest. Al kan ik de clue en manier van uitwerking op het einde wel waarderen.

Hugo wordt neergezet als een gewone jongen die dagelijkse dingen doet zoals naar school gaan en met zijn vriend afspreken. Hij heeft echter een chaotisch en verward kantje. En hij maakt allerlei vreemde en mysterieuze gebeurtenissen mee. Naast de sterke karakters van de personages wordt er vooral ingezet op emoties en fantasie. Zo wordt er sterk ingespeeld op de kracht van verbeelding. Ook is het verhaal doorspekt van prachtige beeldspraak, zoals de ‘wolf’ die voor het kwaad staat.

Rick Meijer heeft een filmische, levendige en poëtische schrijfstijl die de lezer op sommige momenten haast weet te betoveren. Je kunt zonder moeite jouw verbeeldingsvermogen aanspreken dankzij de spannende en fantasierijke verhaallijn. Bij dit alles houdt Meijer uitstekend rekening met zijn lezers, namelijk dertien-plussers. De hoofdstukken zijn aangenaam qua lengte, wat mee zorgt voor een hoog leestempo. Omdat het boek niet erg dik is, heb je het snel uit eenmaal je volledig in het verhaal zit.

Autumnville is een bijzonder boek, door spoilers blijf ik bewust wat vaag, dus je moet het gewoon zelf lezen en ervaren. Vergeet daarbij zeker niet de muziek. Vier sterren.

Severine
Boekencast

Genre: fictie 13-15 jaar, fictie 15+
Uitgever: Ploegsma
ISBN: 9789021681221
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 195
Uitgave: november 2022

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Ploegsma in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review