‘100 Procent Lena’ – Stefan Boonen

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789464019070

Wanneer je denkt in boekenwereld inmiddels redelijk ingeburgerd te zijn, sta je ineens weer met beide benen op de grond en realiseer ik mij dat ik niets maar dan ook niets weet. En dat de wereld mij nog altijd weet te verbazen en te raken. Wat een genot!

Stefan Boonen is een Vlaamse auteur die zich na een carrière als hulpverlener in de jeugdzorg, vanaf de eeuwwisseling volledig heeft toegelegd op het schrijven van kinderboeken voor kinderen in de leeftijd van drie tot vijftien jaar. De grote verrassing zat hem voor mij in de omvang van zijn oeuvre. Wat een enorme trits aan boeken heeft deze leeftijdgenoot van mij uitgebracht. Vermoedelijk doe ik hem nog tekort wanneer ik het aantal van vijftig boeken zou noemen…

Niet eerder las ik een boek van Stefan. Het was de gids van Pelckmans Uitgevers die mij op het juiste spoor zette. Als muziekliefhebber heeft een illustratie van een hoofdtelefoon direct een magnetische werking op mijn bewustzijn. Gelukkig hoor ik bij de recensenten die het boek mogen lezen en beoordelen. Nu ben ik om en heb ik een schat van tweeëntwintig jaar auteurschap ontdekt. Ik ga deze waardevolle vondst helemaal ervaren. 100 Procent Lena heeft mij 100 Procent Stefan Boonen fan gemaakt.

Tot zover de blijdschap. 100 Procent Lena is verre van vreugdevol.

Het boek gaat over een gezin met twee kinderen. Lena, de dochter, is de oudste en is zeventien jaar. De jongste is Bas en hij zit in groep 8. Bas speelt gitaar en zwemt. Hij heeft een goede vriend aan Tristan met wie hij vaak dingen onderneemt, binnen en buiten school. Wanneer Bas een akkefietje heeft met een klasgenoot die met iedereen ruzie maakt, wordt hij niet veel later ontboden bij de directeur van de school. Schuldbewust dat hij het verkeerd heeft aangepakt met deze vechtersbaas, krijgt Bas een heel ander bericht.

Zijn zus Lena heeft op deze dag in April besloten om een einde aan haar leven te maken. De wereld van Bas en zijn Papa en Mama veranderen van het ene op het andere moment in een nachtmerrie waaruit wakker worden geen optie meer is.

‘Kan een geheugen instorten als een oude brug, zodat er alleen brokstukken overblijven?’

Bas ziet voor het allereerst zijn papa huilen. Bas weet zich geen raad met het bericht. Aan de hand van de auteur lopen Bas en zijn ouders door de verschillende stadia van verlies en rouw. Iedere zin komt onverdoofd binnen en legt alle zenuwen bloot aan de oppervlakte van mijn inlevingsvermogen. Zelfs de lezer lijdt mee en ervaart dat de nekharen rechtovereind staan, ruim tachtig bladzijden. Kort, zult u denken?! Welnee. De lezer is vanaf de eerste rij getuige van alle gebeurtenissen en gevoelens.

‘Afscheid nemen, dat is wuiven of een zoen geven of beloven om berichtjes te versturen’.

Afscheid nemen is in ieder geval niet voor de trein springen, zoals Lena dat deed. Het ongeloof dat het einde van zijn zus definitief is, werkt bij Bas langer door dan bij zijn ouders die al worden gedwongen om over rationele vervolgstappen na te denken zoals de uitnodigingen voor haar uitvaart en de wijze waarop ze dat willen.

‘Ik wil niet voortdurend praten over Lena. Ze is er al als ik zwijg’.

Papa vraagt of Bas op de uitvaart iets wil zeggen. Dat wil hij niet. Op school kijkt iedereen hem meewarig aan en vragen constant hoe hij zich voelt. Er is bijna geen ruimte meer in zijn leven, om de pijn en het verdriet heen. Tot het moment dat Bas zijn verdriet toelaat en er geen ontkomen meer aan is.

‘Opeens lopen er tranen over mijn wangen, mijn lijf schokt. Ik huil. Er stromen tien dagen van verdriet en pijn uit me’.

Voor Bas lijkt het alsof op dat moment alles weer van voor af aan begint. Het toelaten van het verdriet brengt echter een nieuwe fase in zijn leven. Hij vervreemdt van zijn maat Tristan en vindt rust bij de oude buurman en zijn oude hond Mozart, door samen te gaan wandelen. Hij hoort zijn zus in zijn hoofd, maakt lijstjes wat hij het liefst nog een keer zou willen doen en denkt meer en meer na over het waarom.

100 Procent Lena heeft bijna minder tekst nodig dan de recensent die je wil uitleggen waarom het zo’n onwaarschijnlijk mooi verhaal is. Dus daar kan ik daar beter mee stoppen. Het lukt mij gewoonweg niet.

Een boek over de grootste angst van iedere ouder, door de ogen van een broertje. Een boek dat past bij het najaar. Het einde van het leven laat ons vol nostalgie terugkijken op het warme verleden en laat ons vertwijfeld, onzeker en voorzichtig hoopvol kijken naar wat voor ons ligt. Waarbij we met zekerheid kunnen vaststellen dat het nooit meer zo zal worden, zoals het was.

Het zal de lezer van deze recensie niet verbazen dat ik voor de allereerste keer een maximale score zal toekennen: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Een boek dat je voor de volle 100 procent raakt. En je weet te brengen waar je nooit hoopt te komen. Niet eerder was de dood zo levensecht.

Persoonlijke songtekst:
‘Please let me take you
Out of the darkness and into the light
‘Cause I have faith in you
That you’re gonna make it through another night
Stop thinkin’ about the easy way out
There’s no need to go and blow the candle out
Because you’re not done, you’re far too young
And the best is yet to come’
(Nickelback– ‘Lullaby’)

Peter
Boekencast

Genre: kinderboek vanaf 10 jaar
Uitgeverij: Pelckmans
ISBN: 9789464019070
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 84
Verschijningsdatum: september 2022

Hartelijke dank aan Pelckmans Uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Nawoord: Wanneer je na het lezen van deze recensie behoefte hebt aan een gesprek, kun je in Nederland terecht op 113 en 0800-0113 en in Vlaanderen op het nummer 102 van AWEL.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review