‘Wat een dag!’ – Kaat Vrancken

no title has been provided for this book
Genre:
Series:
Publisher:

ISBN: 9789045127651

Schrijfster Kaat Vrancken heeft weer een zeer avontuurlijk kinderboek geschreven. Deze keer beleven de honden Fox en Fien veel leuke dingen. Zo begint de dag voor de twee hondenvrienden nogal vreemd. Fox moet naar de kapper en stinkt daarna naar zeep. Als hij niet veel later thuiskomt bij zijn baasje, ruikt het daar naar vis, duiven en…taart! Maar waar is de taart dan? Hondje Fien snuffelt aan een doos en is benieuwd wat hierin zit. Ze gaan samen op onderzoek uit.

Wat een dag! is een boek uit de serie Tijgerlezen. Boeken uit deze reeks zijn niet ingedeeld volgens technische leesniveaus, maar kinderen kiezen zelf het boek uit waar ze aan toe zijn en waar hun interesses liggen. Ze zijn geschikt om voor te lezen én om zelf te lezen (beginnende lezer). De boeken zijn spannend of grappig en bevatten veel illustraties. Saskia Halfmouw heeft de tekeningen kleurrijk en amusant gemaakt en passen geweldig bij het verhaal.

De schrijfster heeft precies aangevoeld wat een beginnende lezer interessant vindt. Zo is het erg leuk om een kijkje te nemen in de wereld van twee lieve honden. Het wordt verteld vanuit de dieren zelf en dus niet vanuit hun baasjes. Erg origineel. De lettergrootte is groot, zodat het prettig leest. Wanneer de honden op avontuur gaan, doen ze ook wat stoute dingen, zoals snoepen van een taart. Iets wat kinderen erg amusant zullen vinden.

Wanneer blijkt dat Fien een beetje bang is om de trap af te lopen, blijkt dat de honden erg goede vrienden zijn. Ze helpen elkaar, zoeken een oplossing en geven elkaar complimenten. De beginnende lezer kan hieruit ook iets leren op het gebied van vriendschap.

De zoektocht naar de overheerlijke taart loopt eigenlijk als een rode draad door het boek. Al vanaf het begin wordt de lezer nieuwsgierig gemaakt. Waar is de taart? Wat gaan de honden ermee doen? Het zorgt ervoor dat je geprikkeld wordt om door te lezen. Het begin van het verhaal vond ik, zeker voor een beginnende lezer, wat verwarrend. Welke hond hoort er bij welk baasje? Wanneer je dan iets verder leest, is het iets duidelijker. Ook gebruikte de schrijfster opmerkingen als ‘de lucht smaakt’ en ‘lucht proeft naar…’. Zelf vind ik dit, gezien de leeftijd van beginnende lezers, niet handig te gebruiken, omdat dit tekstueel niet klopt.

Wat een dag! is een kleurrijk boek met een leuke verhaallijn over twee lieve honden die soms wat boevenstreken uithalen. Het krijgt van mij 4 sterren.

Sonja
Boekencast

Genre: jeugd
Uitgever: Querido
ISBN: 9789045127651
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 56
Uitgave: juli 2022

Met dank aan Querido voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

1 Response

  1. Kaat Vrancken schreef:

    Hartelijk dank, Sonja, voor de grondige bespreking. Wat een aangename verrassing voor Fox en Fien. (Ze bestaan namelijk echt en heten Oswald de Derde en Pips. Oswald is de teckel en Pips de aussie. Saskia Halfmouw heeft zich door hen laten inspireren.)
    Fijne dag nog, Kaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review