‘Vuur’ – Viviane Gerits

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789083254050

Met Hond in een kegelspel maakte Viviane Gerits in 2015 haar debuut. Daarna verschenen Witte zwanen, grijze zwanen en Ik weet wat je deed. Vuur is het vierde boek van Gerits en de titel heeft een bijzondere lading die in de loop van het verhaal voor opheldering zorgt. Ze studeerde gezinswetenschappen en gezondheidspsychologie en maakte zelf de foto’s voor de covers van haar boeken en schrijft in het thriller- en feelgoodgenre.

In Vuur is protagonist Merel compleet afhankelijk gemaakt van antagonist Patrick. De manier waarop doet denken aan die van een loverboy. Na 2 jaar samenwonen met Patrick is de maat vol voor Merel wanneer hij haar in Frankrijk op een parkeerplaats achterlaat. Emma, een vrachtwagenchauffeur neemt Merel mee naar Antwerpen en biedt onderdak bij haar en broer Joris.

Merel blijft hier angstig en steeds over haar schouder kijken, want vertrouwen doet ze het niet dat Patrick haar zomaar heeft laten gaan. Voor Emma en Joris, warme meelevende mensen die haar geschiedenis niet kennen, is het duidelijk dat er meer aan de hand is. Ze doen er alles aan om Merel een veilig thuis te geven, maar of dit hun gaat lukken? Als Merel een telefoontje krijgt van de politie over een inbraak in Patricks woning raakt ze meteen in paniek. Dit is het begin van een reeks gebeurtenissen die het leven van Merel opnieuw drastisch verandert.

Vuur wordt vanuit wisselende perspectieven verteld, en grijpt je bij de keel. Wat is Merel allemaal overkomen, is de eerste gedachte die opkomt bij het lezen van de manier waarop Patrick haar behandelde. Vanaf het begin geeft dit een bepaalde onderhuidse spanning aan het verhaal, die alleen maar toeneemt. Gerits zet een tandje bij met onverwachte plotwendingen, die de spanning verder opdrijft.

De flashbacks naar de jeugd van Merel, waaraan zij een gigantisch trauma heeft overgehouden, en zo haar karakter gevormd hebben, zorgen voor het begrijpen van de manier waarop Merel zich gedraagt. De personages zijn goed uitgewerkt en met Merel en haar angst voor Patrick voel je mee. Ze evolueert volop en haar drang om te overleven zorgt voor ‘vuur’.

Patrick is een control freak die Merel als een voetveeg en zijn seksslavin behandelt, maar dat is nog niet alles. Langzaam komt de lezer erachter wat ze heeft meegemaakt door toedoen van Patrick en dat is niet mis. Gerits heeft een vlotte en beschrijvende stijl en door de korte hoofdstukken wil je niet anders dan door blijven lezen. Regelmatig eindigen de hoofdstukken met een opmerking die de nieuwsgierigheid prikkelt. De manier waarop het verhaal eindigt doet vermoeden dat er best een vervolg op zou kunnen komen, waarin we meer over Merel en Joris lezen. Maar is Merel wel in staat om nog mensen te vertrouwen?

Vuur is een thriller waarin meerdere traumatische ervaringen uit de jeugd doorwerken tot ver in het volwassen leven en onbewust het gedrag van iemand bepalen.

Joke
Boekencast

Genre: thriller
Uitgever: Phoenix Books
ISBN: 9789083254050
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 287
Uitgave: september 2022

Met dank aan Uitgeverij Phoenix Books voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review