‘Verboden magie’ – Rolf Österberg

no title has been provided for this book

ISBN: 9789493158511

Verboden magie, is het eerste deel van een nieuwe fantasy trilogie ‘Varingholt Kronieken’ van Rolf Österberg. Hij schrijft onder pseudoniem en is fulltime schrijver. Österberg heeft als vrijwilliger een aantal jaren in het Nederlandse leger bij het Korps Commandotroepen gewerkt en verbleef een aantal jaren voor de Verenigde Naties in Afrika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië. Als een van de weinige auteurs schrijft hij in 2 verschillende genres; fantasy en thrillers. Geïnspireerd door verschillende auteurs als Terry Brooks, Tad Williams, David Eddings en anderen schreef Österberg het vijfdelige fantasie epos De Afgrond, waarvan deel 1, Leila, Het begin zijn fantasy debuut was. De Al-Qaedaconnectie is een literaire thriller in twee delen over terrorisme en de pogingen tot bestrijding ervan. Eerder verschenen van zijn hand onder andere De dood van Europa, Wraak en Bloedbroeders. Kenmerkend voor deze auteur zijn de dikke ‘pillen’ die hij schrijft.

Verboden magie begint met een spannende proloog waarin een pas bevallen vrouw op de vlucht voor de wrede koning Danakrong met haar baby Zachos het Dodenwoud ingaat. Twintig jaar later wil Danakrong zijn koninkrijk Varingholt verder uitbreiden en stuurt deze zijn zoon Kamilong met troepen naar Waktura, dat uit veel kleine eilandjes bestaat, om dit te veroveren. Ze willen hier slaven en edelstenen halen, tegen de zin in van koningin Strli die haar dochter Nanali naar de Waituri, het moerasvolk stuurt om deze te waarschuwen. Deze daad komt haar duur te staan en zorgt voor een reeks avonturen voor Nanali die met meerdere soorten (verboden) magie en een Orakel in aanraking komt. Nanali ontmoet veel nieuwe mensen op haar reis die haar dierbaar worden. En de rol die Zachos speelt wordt gaandeweg duidelijk.

Voor mij is dit mijn eerste kennismaking met Rolf Österberg die smaakt naar meer. In het goed opgebouwde plot komen veel personages voor. Gelukkig is er achter in het boek een appendix met personen, het land waar ze wonen en magische dieren opgenomen.

Van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt is voor in Verboden magie een kaart opgenomen, en zo is de weg die Nanali aflegt te volgen. Volkeren worden onderdrukt, mensen gemarteld en vrouwen verkracht en als pretobject gebruikt, iets wat als normaal door koning Danakrong en zijn Varons gezien wordt. Österberg heeft een vlotte, directe schrijfstijl met lange hoofdstukken en wisselende verhaallijnen zonder poespas die niets aan de verbeelding overlaten. Niet alle verhaallijnen zijn even goed uitgewerkt, maar dat heeft waarschijnlijk met de vervolgdelen te maken. Wel komt dit soms als een gemis over in het geval van Strli en Zachos, omdat ze een beetje naar de achtergrond verdwijnen.

Er zitten veel kleurrijke personages in die op een creatieve manier vormgegeven zijn. Nanali is een krachtige vrouw die volop evolueert en soms pijnlijke keuzes leert te maken. Dit gaat voor haar regelmatig met twijfel en schuldgevoelens gepaard. In cursief gedrukte tekstgedeeltes lees je haar gedachten en dromen waardoor ze tot leven komt. Meerdere personages komen op een bijzondere manier tot inzicht over hun daden, of dit wel of niet geloofwaardig is, laat ik in het midden. Bij twijfel ‘niet inhalen’ wordt er altijd gezegd, want hier denkt iedereen anders over. Wel moet je een sterke maag hebben wanneer de martelpraktijken in beeld komen. Diverse soorten magie komen in het verhaal voor die langzaam blootgegeven worden in de vertelling. Het plot bevat veel onverwachte wendingen die vooral prikkelen om door te lezen, net als de nodige actie, spanning en avontuur. Mede hierdoor en de gigantische cliffhanger op de laatste bladzijde kijk ik reikhalzend uit naar het tweede deel in de Varingholt Kronieken.

In Verboden magie komen verborgen krachten tot uiting, zijn intriges aan de orde van de dag en zijn angst en wreedheid trouwe bondgenoten om mensen in het gareel te houden. Deze originele fantasy krijg 4 sterren.

Joke
Boekencast

Genre: fantasy
Uitgever: Celtica Publishing
ISBN:9789493158511
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 589
Uitgave: maart 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Celtica Publishing in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review