‘Rechercheur De Klerck en een fataal compromis’ – P. Dieudonné

Het boek ‘Rechercheur De Klerck en een fataal compromis’ is het achtste boek in de reeks van P. Dieudonné. In dit verhaal worden rechercheur De Klerck en zijn collega Ruben Klaver opnieuw opgeroepen om een moord te onderzoeken. Er wordt een lijk van weduwe Emma Stobbelaer – Van Belzen gevonden op een volkstuinencomplex. Het is snel duidelijk dat zij door een misdrijf om het leven kwam. Eerst gaan de rechercheurs er van uit dat haar affaire met een getrouwde vrouw de reden voor de moord is. Maar dan blijkt dat ook een erfenis te verdelen valt, waardoor de rechercheurs ook deze piste dienen te onderzoeken.

Ik had nog geen boek van P. Dieudonné gelezen, maar de inhoud op de achterflap sprak me onmiddellijk aan. Het leek me een typisch detectiveverhaal met de nodige intriges te zijn. Ik keek er dan ook enorm naar uit om deze te lezen. Persoonlijk spreekt de cover mij niet echt aan. Een afbeelding van enkele gebouwen toont niet waarover het verhaal gaat. Daarnaast is er weinig kleurgebruik, waardoor het een vrij donkere omslag is. Mijn voorkeur gaat eerder uit naar een sprekende cover, waarbij gebruik gemaakt wordt van kleur. Echter merk ik dat in deze serie veelal gebruik gemaakt wordt van vrij donkere afbeeldingen van gebouwen. Dan begrijp de keuze om deze rode draad doorheen al de boeken door te trekken.
Ook de titel ‘Rechercheur De Klerck en een fataal compromis’ vind ik wat saai gekozen. Om de serie kracht bij te zetten, kan ik er in komen dat hij de opbouw van de titel doortrekt doorheen al zijn verhalen.

Aangezien dit mijn eerste boek van deze auteur was, kende ik de personages nog niet. P. Dieudonné slaagt er echter in je mee te nemen in hun hoofden door ze duidelijk en realistisch te omschrijven. Ze hebben elk hun eigen unieke persoonlijkheden en doelen, die de lezers gemakkelijk kunnen begrijpen en met hen kunnen meevoelen. Daarnaast vind ik het mooi van de schrijver dat zijn karakters een weerspiegeling zijn van de diverse maatschappij (bijvoorbeeld allochtonen, LGBTQIA+), waarbij iedereen gelijk is.

Het is een spannend detectiveverhaal met veel onverwachte plotwendingen. Er zijn veel raadsels, waar de rechercheurs niet onmiddellijk een antwoord op vinden. Doorheen het verhaal wordt het mysterie ontrafeld door verschillende personages te ondervragen en door het onderzoeken van de nieuwe intriges die naar boven komen. Als je het vermoeden hebt te weten wie de dader is, duiken geheime familieleden op die de zoektocht telkens moeilijker maakt. De spanning wordt zo geleidelijk aan opgebouwd en het is wachten tot het einde om te weten wie de juiste dader is, want uiteindelijk slagen de detectives er in om het onderzoek tot een goed einde te brengen.

Het verhaal speelt zich af in Nederland, met name in Rotterdam. De auteur slaagt er in de plaatsen zo gedetailleerd uit te schrijven dat je bijna het gevoel hebt dat je er zelf bent.

Ik had gelezen dat er linken zijn tussen de verhalen van P. Dieudonné en Baantjer, maar ik vind dat de auteur er toch in slaagt een eigen identiteit mee te geven aan zijn verhalen.

Ondanks de kritiekpuntjes op de cover en de titel, zou ik het boek zeker aanraden om te lezen. Het is een spannend detectiveverhaal met veel plottwisten en de nodige intriges. Ik geef 3 sterren.

Ellen
Boekencast

Genre: Detective
Uitgever: E-Pulp Publishers
ISBN: 9789492715661
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 152
Uitgave: 6 april 2023

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van E-Pulp Publishers in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review