‘Onderhuids’ – Stefaan Desmet

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789464661705

Stefaan Desmet werkt als financieel beheerder van de provincie Oost-Vlaanderen. In zijn vrije tijd schrijft hij boeken. Op het oog lijkt zijn beroep iets totaal anders dan het schrijverschap. Ik ben benieuwd of daar wat terug te vinden is in zijn boeken. Onderhuids heeft een wat duistere cover met de titel groot erop geschreven. Naar mijn mening niet heel stijlvol. Het voelt wat goedkoop aan. Ik vind dat jammer het boek verdiend een meer stijlvolle kaft naar mijn mening.

Nausikaä Vleugels, dochter van Adelbrecht Vleugels -een beroemd en berucht politicus- wordt ontvoerd. Adelbrecht Vleugels stel ik me voor als de wat meer uitgesproken politici zoals Geert Wilders bijvoorbeeld. Je vindt hem geweldig of je vindt hem gevaarlijk. Is zijn dochter ontvoerd door zijn politieke tegenstanders? Gek genoeg wordt er geen losgeld geëist, maar hoofdinspecteur John Six krijgt wel anonieme briefjes. In die briefjes staat een zin of een alinea waarin een aanwijzing wordt gegeven door een zin uit een roman waarvan het verhaal zich in de omgeving afspeelt. John Six is een literatuurliefhebber en bijt zich vast in de raadsels. Samen met zijn werkpartner Marlies Dewolf en patholoog Ilse Waeterloos probeert hij er achter te komen wat er aan de hand is. Naast deze aanwijzingen zoekt hij ook getuigen. Wat weten de buren van de familie Vleugels te vertellen? Heeft de dood van de eerste vrouw van Adelbrecht er wat mee te maken? Wie is het genootschap van de roze bril? Wie spreekt de waarheid en wie laat bewust stukken weg? Je komt er achter door het boek te lezen.

Stefaan Desmet gebruikt als Belgische schrijver woorden die we in Nederland niet zo goed kennen. Dat is even wennen in het begin. Later, als je beter in het verhaal zit, heeft het absoluut zijn charme. Omdat ook de plot erg gecompliceerd in elkaar zit, moet je er wel goed je aandacht bij houden. Ik las het e-book en dat maakt het lastiger om af en toe even terug te bladeren zoals bij een boek. Er komen veel personages voor in het verhaal die voor je gevoel ineens in het boek opduiken en waarvan je het verband totaal niet ziet. Pas later wordt duidelijk waar deze personage in het verhaal past en dan ben je al haast vergeten wie het ook alweer was. Halverwege het boek vond ik het haast saai worden. Er worden mensen binnengebracht voor verhoor, vrijgelaten en dan toch weer binnengebracht. Het lijkt wel alsof ze niet verder komen.
Aan het eind als alles bij elkaar komt dan zie je hoe ingenieus het in elkaar zit, maar ik zou de tip willen geven om kleine cliffhangers in te bouwen.

Het is best origineel om een literatuurraadsel te gebruiken maar het leidt tegelijkertijd ook af. Als Nederlander ken je niet alle Belgische proza en poëzie even goed. Je gaat het dan toch opzoeken om te kijken of jij het raadsel misschien kan doorgronden of zelfs oplossen. Dat leidt af van het verhaal.

Het is dus een boek om de tijd voor te nemen. Toen ik het boek dichtsloeg (afsloot), zat ik met een dubbel gevoel. Knap zoals de plot uiteindelijk in elkaar zat, maar de weg er naar toe was vol bochten en paadjes die te vaak dood leken te lopen. Ik ben toch wel benieuwd of Stefaan Desmet nog vaker thrillers gaat schrijven en hoe hij zich dan verder gaat ontwikkelen. Zijn talent zie ik zeker in dit verhaal en zoals de plot in elkaar zit. Ik geef voor nu 3 sterren.

Wilma Boekencast

Genre: Thriller
Uitgever: Hamley Books
ISBN: 9789464661705
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 178 pagina’s
Uitgave: mei 2023

Dank aan Hamley Books voor dit recensie-exemplaar dat ik heb ontvangen in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review