‘Onbreekbaar’ – Marieke Damen

no title has been provided for this book

ISBN: 9789402709568

Alexandra is succesvol in haar werk, maar niet gelukkig in haar relatie met Maarten. Ze besluit om samen met hun zoontje Max naar hun vakantiehuis te gaan om even afstand te creëren. Kort na haar aankomst wordt Alexandra ontvoerd. Max blijft alleen achter. De tiener Demi zit vol met toekomstplannen. Tot een ongeplande zwangerschap roet in het eten gooit. Na een afspraak bij de abortuskliniek wordt ze eveneens ontvoerd. Beide vrouwen kennen elkaar niet, maar zitten samen opgesloten. Wie houdt hen daar en waarom? En geraken ze er weg?

Met Onbreekbaar heeft de Nederlandse Marieke Damen een sterke thriller neergezet. Het is haar tweede thriller, na haar debuut Stilleven. Daarvoor schreef ze reeds twee kinderboeken en meerdere kortverhalen.

‘Als iemand van wie je houdt sterft, sterft er altijd een stukje van je mee.’ Blz. 7

Het verhaal start met een mysterieuze proloog, over een vrouw aan een graf. Omdat het vaag is, word je als lezer geprikkeld om verder te lezen en zo meer te weten te komen. Direct erna volg je de ontvoerde Alexandra, wat zorgt dat er onmiddellijk de nodige spanning in het verhaal zit. De hoofdstukken zijn kort, wat maakt dat er veel cliffhangers zijn die de spanning nog doen stijgen. De continue afwisseling in vertelperspectief helpt hier ook aan bij.

Na een eerste hoofdstuk over Alexandra neemt de auteur je mee naar Demi. Zo leer je haar ook al snel kennen. Een derde verhaallijn gaat over Jacob, waarbij wordt teruggeblikt naar het verleden. Ook bij Alexandra zijn er in de loop van het verhaal flashbacks naar vroeger. Misschien soms net iets te veel, zeker in het tweede deel. Maar het helpt wel om bepaalde inzichten te krijgen en te weten te komen wat er vroeger is gebeurd. Onbreekbaar zit in ieder geval uitstekend in elkaar, en op het einde vallen alle puzzelstukjes mooi op hun plaats.

De personages zijn allen erg goed uitgewerkt en evolueren ook in de loop van het verhaal. De twee opgesloten vrouwen, Alexandra en Demi, kennen elkaar niet, maar door hun situatie zie je hen erg naar elkaar toegroeien. Ze hebben elkaar nodig. Damen slaagt erin om het zo neer te pennen dat je als lezer medelijden hebt. Ook het personage van Jacob is intrigerend neergezet. Doordat het verhaal wordt verteld vanuit de ik-vorm, komt alles nog meer binnen en kun je je gemakkelijker inleven in hen.

Marieke Damen heeft een beeldende en meeslepende schrijfstijl, waardoor het verhaal erg vlot leest. Je ziet als het ware alle gebeurtenissen voor je ogen passeren. De details zitten net goed, niet te veel waardoor je het overzicht verliest, maar ook niet te weinig zodat je met vragen achterblijft. Onbreekbaar bevat daarnaast meerdere interessante onderwerpen. Naast ontvoering en alles daarrond, wordt er ook aandacht gegeven aan thema’s als verlies, moedig zijn/moedeloosheid, machtsmisbruik…. Het zorgt voor de nodige intriges in het verhaal.

Onbreekbaar is een spannende thriller die je meesleept van begin tot einde. De vaart zit er goed in, en de plot weet je als lezer ook te raken. De vele flashbacks leiden soms de aandacht af van de opgesloten vrouwen, maar verder zit alles perfect in elkaar. Je zou niet zeggen dat dit slechts de tweede thriller is van Marieke Damen. Vier sterren voor Onbreekbaar!

Severine
Boekencast

Genre: literaire thriller
Uitgever: HarperCollins Holland
ISBN: 9789402709568
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 368
Uitgave: mei 2022

Hartelijk dank aan HarperCollins Holland voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar. Deze recensie werd aangevraagd voor Perfecte Buren.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review