‘Het vrolijke voorleesboek van Foeksia de miniheks – Paul van Loon’

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789025885816

Het eerste boek van Foeksia de miniheks van Paul van Loon werd in 1979 geschreven, maar verscheen pas in 1989. Eerst verschenen deze opgewekte verhaaltjes in het kinderblad Bobo. Van Foeksia de miniheks is een Nederlandse kinderfilm uitgebracht in 2010. En nog steeds zijn de verhalen van Foeksia de miniheks immens populair en zijn er al meer dan tien boeken in deze serie verschenen. Ze zijn leuk om voor te lezen en vallen in de leeftijdscategorie van vier tot zeven jaar, maar zelf lezen kan natuurlijk ook. Lekker samen genieten, wat is er nu leuker dan met een kind op schoot voorlezen?

In Het vrolijke voorleesboek van Foeksia de miniheks staan vijf verschillende toegankelijke verhaaltjes, elk met een herkenbaar thema. Het boek is voorzien van stevig papier. De prachtige kleurrijke tekeningen passen goed bij de verhalen en zijn door Saskia Halfmouw gemaakt. De afwisseling van paginagrote illustraties en kleinere tekeningen is mooi gedaan.

Wanneer je het boek openslaat valt meteen de welbekende heksenkreet van Foeksia op: Wakkabakkaboe. In elk verhaaltje gebruikt ze deze term wel een keer. Dit favoriete woord van haar staat op de okergele binnencover, net als de afbeelding van Foeksia die uit het ei komt.

Voor de verhaaltjes beginnen gaan er twee bladzijden aan vooraf. Op de eerste pagina staat hoe het begon in woord en beeld. Het laat het ontstaan van Foeksia en haar band met tovenaar Kwark zien. En de tweede pagina heet En nu. Deze laat Foeksia’s juf, de heksjes op de heksenschool en haar mensenvriendje Tommie zien.

De opvallende paarse cover straalt een en al vrolijkheid uit en verklapt al een beetje welke dieren Foeksia gaat ontmoeten met haar avonturen in het heksenbos. De titels van de verhaaltjes staan in kleur.

Het eerste verhaaltje heet De allergrootste vriend en Foeksia laat haar vriendin Grobje het bos op haar eigen wijze zien. Ze stelt haar voor aan al haar dierenvriendjes, van Reus haar allerkleinste vriend tot Oem haar allergrootste vriend. Er zit een mooie opbouw van een verwachtingsvolle spanning in dit avontuur.

Het tweede verhaal heet Heksenschoolreis en Foeksia gaat met alle miniheksjes in de bezembus op schoolreis naar Hekseling, het heksenpretpark. Hier beleven ze de nodige avonturen die ze dankzij Foeksia goed weten te doorstaan, omdat zij het hoofd koel houdt.

Een huis vol spoken,
het derde verhaal heeft een onderwerp dat heel erg aansluit bij kinderen: spoken. Door de manier waarop daadkrachtige Foeksia met spoken omgaat wordt Tommie ineens minder angstig voor spoken.

Toverschaatsen, het vierde verhaaltje is een van de kortste verhalen, maar daarom niet minder leuk. Een toepasselijk verhaal als koning winter regeert. Foeksia is redder in nood wanneer Tommie gepest wordt op het ijs en gebruikt ijspegels als muziekinstrument.

Het laatste verhaal Het geheim van Kwark vertelt hoe Kwark aan zijn houten been komt door het verrichten van een goede daad.

In Het vrolijke voorleesboek van foeksia de miniheks brengt Van Loon herkenbare onderwerpen als weerbaarheid, vriendschap, humor en zelfvertrouwen in avontuurlijke verhaaltjes die aansluiten bij kinderen. Het krijgt vier miniheksensterren van mij.

Joke
Boekencast

Genre: Kind & Jeugd
Uitgever: Leopold
ISBN: 9789025885816
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 80
Uitgave: Januari 2024

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Leopold in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review