‘Het oog van de nacht’ – Cilla & Rolf Börjlind

no title has been provided for this book
Genre:
Series:
Publisher:

ISBN: 9789400511507

Cilla en Rolf Börjlind zijn een Zweeds echtpaar, die beiden werkzaam zijn als scenarioschrijver voor zowel film als televisie. In 2012 brachten ze hun eerste misdaadroman Springvloed uit. Dit boek is het eerste deel in de inmiddels uit acht delen bestaande serie met Olivia Rönning en Tom Stilton in de hoofdrollen. Springvloed en De derde stem – het tweede deel – zijn bewerkt tot een televisieserie. Het oog van de nacht is het achtste boek in deze serie.

De auteurs hebben de lezers in De Samaritaan verlaten met een zinnenprikkelende cliffhanger. Ze laten de lezer ook in het begin van Het oog van de nacht nog in het ongewisse. Het verhaal begint met de vlucht van Oleksi en zijn moeder, Alina, uit het Oekraïense Butja. Met behulp van een vrachtwagenchauffeur proberen ze de Poolse grens over te steken en via daar naar Zweden door te reizen. Tijdens de vlucht pikken ze Ivanna op. Een tienermeisje dat ook op de vlucht is voor het oorlogsgeweld.

In Zweden zijn Olivia en haar partner Lisa bezig met het ondervragen van Oekraïense oorlogsvluchtelingen, opdat ze eventuele misstanden en oorlogsmisdaden langs de vluchtroute kunnen vastleggen. Hierdoor komen ze erachter dat er een crimineel netwerk actief is om met name jonge vrouwen en meisjes illegaal het land in te smokkelen met als doel ze in de prostitutie te laten werken. Ondertussen houden Mette en Tom zich bezig met een vreemde zaak. Als lid van de Zilveren Wolven – een club van oud-moordonderzoekers, die helpen om de werkdruk te verminderen binnen de Zweedse politie – zijn ze ingezet bij het onderzoek naar de dood van een onbekende man. Hij is midden in het centrum van Stockholm van het dak gevallen. Zelfmoord of moord? Als zijn lichaam midden in de nacht uit het mortuarium wordt gestolen, wordt de zaak een stuk urgenter. Wie, en waarom, steelt er nu in hemelsnaam een lijk? Zijn er connecties met de mensensmokkelorganisatie of speelt er totaal iets anders?

Cilla en Rolf Börjlind nemen de lezer mee in een verhaal dat traag op gang komt, bij tijd en wijle onrealistisch aanvoelt en minder sterk is dan de voorgaande delen. Waar in de eerste delen van de serie het speurwerk een groot en spannend deel van de plot besloeg, is de balans tussen speurwerk en privé in de laatste paar delen – na de pensionering van Mette – enigszins uit balans geraakt. De momenten bij Mette en Mårten thuis passen minder natuurlijk in het verhaal. Het is geforceerder en in Het oog van de nacht soms zelfs op het niet geloofwaardige af. De achterliggende gedachte is begrijpelijk in het kader van het bij elkaar brengen van de diverse verhaallijnen, maar de kwaliteit van de plot lijdt eronder. Ook de personages lijken tot stilstand te zijn gekomen. Als dit een eerste deel zou zijn geweest dan zouden de hoofpersonen behoorlijk vlak zijn. Doordat er zeven delen aan dit boek vooraf zijn gegaan, is dat te billijken, omdat zij door de delen heen tot leven zijn gekomen. Nu voelt het alsof de dynamiek enigszins is uitgewerkt. Wat ook meer opvalt in Het oog van de nacht is het verschil in schrijfstijl. Er zijn hoofdstukken die lekker lopen en er zijn hoofdstukken die minder pakkend geschreven zijn. Dit komt de flow niet ten goede.

Net als in De Samaritaan komen in Het oog van de nacht meer en meer actuele onderwerpen naar voren in de plot. Aan de ene kant is dat prettig, maar het kan aan de andere kant ook te krampachtig overkomen. Gelukkig is dit in dit achtste deel beter gecombineerd dan in het vorige deel. Helaas zijn oorlogsvluchtelingen, mensensmokkelaars en compleet enge, rijke mannen met een bizarre fetisj zeker met elkaar te rijmen. In circa het laatste kwart van dit deel komt er ook opeens vaart in het verhaal. Wat volgt is een ouderwets spannende ontknoping, die je ook nog verwonderd achterlaat.

Conclusie is dat Het oog van de nacht het minste deel uit de serie is, maar dat het laatste kwart het verhaal gered heeft en dat het boek toch nog de drie sterren aantikt.

Lisette
Boekencast

Genre: thriller
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
ISBN: 9789400511507
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 336
Publicatiedatum: december 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van A.W. Bruna uitgevers in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review