‘Heerlijk eerlijk’ – Danny Vandenberk

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789460796913

Vijf jaar en 1 dag jonger dan de recensent, is Danny Vandenberk. Danny is geboren in Lommel op 29 juni 1972 en in 2006 getrouwd met zijn grote liefde Sabrina.
Zij hebben samen vier kinderen en wonen in Houthalen (BE). Bij uitgeverij De Punt bracht hij al meerdere boeken uit, waarbij hij korte verhalen combineert met gedichten.

Een schande natuurlijk dat de recensent nog niet eerder een boek van hem had gelezen. Er was dan ook een mailbericht van Danny zelf nodig om zijn jongste boek Heerlijk eerlijk bij Boekencast onder de aandacht te brengen.
Het boek werd niet veel later bezorgd omdat het te dik is, om op de mat te vallen.
Heerlijk eerlijk is zijn zesde boek en bevat cursiefjes (column-achtige korte verhalen) en gedichten.

Laten we het eerst over het uiterlijk van het boek hebben. Het ziet er prachtig uit, doordat een goed zwaar wit kwaliteitspapier is gebruikt. Naast een voortdurende afwisseling tussen cursiefjes en gedichten, vind je diverse kleurenfoto’s van bij de gedichten passende kunstwerkjes, gemaakt door tientallen fotografen.
Hiermee is de inhoud al Heerlijk voordat je een letter hebt gelezen.

Wanneer je begint te lezen, merk je al snel dat Danny een woordkunstenaar en taalgoochelaar is. En dat hij naast enorm grappig, soms ook filosofisch overkomt.
Het is naast een goede anti-rimpel training door de voortdurende aanspanning van de spieren waarmee je glimlacht, ook een uitdaging om te blijven lezen.
Je kunt namelijk de inhoud lezen en veel moois missen. Soms is het zaak om het tempo te verlagen door even te kunnen mijmeren op een bankje over de dubbele bodem en de multilagen die in zijn stukjes verborgen zitten.
Het woord stukjes is niet juist gekozen, er is niets stuk. Alles past in elkaar en alles klopt. En na enkele tientallen pagina’s genieten, kom je tot de conclusie dat het veel te veel schoonheid biedt, om in één ruk uit te lezen. Dus is het boek mee naar bed gegaan om vanaf het naastgelegen nachtkastje, op regelmatige basis voor het slapengaan of na het wakker worden, voor enkele knetterende hoogtepunten te kunnen zorgen.

Wij

We komen alleen
We gaan alleen
En tussenin
Zijn we uitsluitend
Willen we exclusief
Gewoon goed
Is niet goed genoeg
We voelen ons ik
We voelen ons wij
Mooi en in balans
Bijzonder en speciaal
Uitgesloten nochtans
Voelen we ons
Af en toe allemaal

(Pagina 185)

Wanneer je het boek bijna uit hebt, kom je bij een interview dat Danny Vandenberk had met zichzelf. Zodat je leert dat hij blij is met zijn eigen naam maar anders het liefst Joost had geheten, omdat die het meestal wel weet.
Dat zou dan overigens wel ten koste gaan van een kernkwaliteit van Danny: zijn kwetsbaarheid. Juist zijn gebrek aan alwetendheid en zijn onzekerheid zijn uiterst charmant en maken het geheel zo herkenbaar voor de lezer. Dat hij het hart op de tong heeft, was al duidelijk door de illustratie van zijn dochter op het boekomslag.

Danny (let op Nederlanders: géén Denny) is ook eerlijk en toont daarmee een zachte kant, die vrouwen goed waarderen. Niet voor niets worden zijn verhalen op Facebook, voor 70% door vrouwen gelezen.
Ik daag alle mannen uit, deze balans te herstellen.
Heerlijk is eerlijk: Danny Vandenberk is te leuk om links te laten liggen.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Met Heerlijk eerlijk heeft Danny Vandenberk de lezer een grote verscheidenheid aan taalkunst, humor, woordspelingen, kunst, misplaatste grappen en rake gedichten geleverd.
Het geheel kan de vergelijking aan met een groot glas-in-lood-raam. Kleine stukjes, die schitteren in de zon, scherpe randjes hebben, je soms uit het lood slaan en desalniettemin met z’n allen samen als geheel een prachtig coherent kunstwerk vormen. Een verrassend museumbezoek op papier.

Persoonlijke songtekst:

‘Ik vond op straat een portefeuille
Goed gevuld tot aan de rand
Er stond een vogel met zo’n luie
Oogopslag aan de overkant

In twee seconden stond ie voor me
Voor ik het wist greep ie me beet
Hij zei op zachte toon: ik stoor me
Aan wat jij daar zo even deed
Ik riep: hee

Eerlijk zullen we alles delen
Iedereen het volle pond
Ik het geld en de juwelen
Jij een schop onder je kont’

(Herman Brood – ‘Eerlijk’)

Peter
Boekencast

Genre: Korte verhalen & gedichten
Uitgeverij: Het Punt
ISBN: 9789460796913
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 356
Verschijningsdatum: mei 2023

Hartelijke dank aan Uitgeverij Het Punt en Danny Vandenberk voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review