‘FAQ: het moederschap’ – Nele Reymen

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789464341836

Nele Reymen, moeder van twee prachtige dochters en twee bonusdochters, studeerde architectuur. Echter is ze inmiddels, naast fulltime schrijfster, ook columniste voor onder andere het actualiteitenblad Knack Weekend. Met haar debuut Kit met peren (2009) gooide ze hoge ogen. Daarna verschenen nog twee boeken van haar hand: Mangat (2011) en Verloren brood (2015). FAQ: het Moederschap is haar nieuwste baby.

In FAQ: het moederschap beantwoordt Nele Reymen veel voorkomende vragen. Vragen die bij elke ouder door zijn of haar hoofd spookt zoals: kan een zwangerschapstest mislukken, waarom ruiken baby’s naar baby’s en moedert elke moeder op dezelfde manier? Verwacht geen antwoorden, uitgezocht in literatuurstudies en onderzoeken, maar eerlijke en ongekleurde antwoorden van een moeder.

Het boek heeft een neonroze kleur, met daarbij gele letters op de cover. Dit zorgt ervoor dat het boek niet te missen is in de schappen. Hij knalt er letterlijk vanaf. Om de titel moest ik stiekem een beetje gniffelen, want je kan hem op twee manieren lezen. Probeer het zelf maar eens 😉

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Zo gaan in het eerste stuk de vragen voornamelijk over de zwangerschap en bevalling. Andere onderwerpen die Reymen bespreekt zijn de kraam, baby en kleutertijd, alsook het moederschap op zichzelf. En dat daar weleens een dipje in kan zitten, maakt ze zeer zeker ook bespreekbaar.

“Die roze wolk moet gelden als licht aan het einde van de tunnel. Of van het geboortekanaal, in dit geval.’’

De vragen die Reymen zichzelf stelt zijn herkenbaar voor iedere ouder. Ze stelt je gerust en laat je even verderop in het boek hardop lachen. Reymen heeft een fijne schrijfstijl, vol humor. Dat ze daarnaast zichzelf niet buiten schot houdt, als het om haar aanpak van het moederschap gaat, siert haar. Zelfspot is haar middle name.
Bij elke vraag ziet de lezer al snel wat het belangrijkste is om te onthouden. Dit heeft Reymen slim duidelijk gemaakt door de tekst in dezelfde neon roze kleur als de cover af te laten drukken. Zo is het voor de lezer in één oogopslag duidelijk.

De antwoorden op de vragen beslaan twee à drie bladzijden, waardoor je gemakkelijk een aantal vragen wegleest. Voor je het weet heb je geen slapeloze nacht door een kind dat steeds wakker is, maar doordat je dit boek in één ruk uitgelezen hebt.

FAQ: Het moederschap is een leuke tip om te geven als kraamcadeautje. Het laat zien dat het moederschap niet altijd een grote roze wolk is en dat moeders ook wel eens iets verkeerd doen. Hiervoor moet je je zeker niet schamen! Praat erover met andere moeders. Deel tips en ervaringen. Ik vond het zelf in ieder geval een verademing om te lezen. FAQ: Het moederschap krijgt van mij dan ook 3.5 ster.

Kim
Boekencast

Genre: non-fictie
Uitgeverij: Vrijdag
ISBN: 9789464341836
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 288
Verschijningsdatum: mei 2023

Hartelijke dank aan uitgeverij Vrijdag voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review