‘De pestmachine’ – Sophia Drenth

Sophia Drenth schrijft graag verhalen over mensen en monsters die een beetje stuk van binnen en van buiten zijn. De lezers kunnen zo gissen naar wat echt is en niet en zich verplaatsen in levensechte personages. Na een nachtmerrie ontstond de serie Bloedwetten, dark fantasy voor volwassenen. Haar jeugdboekendebuut maakte zij met de serie De bloedstollende avonturen van Vladimir von Rotenbeck, waarvan De nepvampier het eerste deel is. De Pestmachine is het tweede deel in deze serie en los te lezen. Vladimir, de hoofdpersoon is een jonge vampier die allergisch is voor bloed. Dit verhaal is geschikt voor lezers vanaf negen jaar.

In het vreedzame monsterdorp Knekelstein is het altijd vollemaan, dankzij de maanmachine. Hierdoor blijven de weerwolven altijd in hun weerwolfgedaante. Máár, als de maanmachine op een dag in storing raakt, flipperen de weerwolven heen en weer tussen wolf en mens in te grote kleren. Iets waar Vladimir in eerste instantie best wel om moet lachen, totdat er vreemde gestalten het dorp overspoelen en het ineens geen vollemaan meer is. Vladimir herkent ze als pestmeesters uit de middeleeuwen. Het eerste wat uit hun mond komt is het woord: frivool. Vladimir weet niet eens wat het woord betekent en vraagt zich af wat ze bedoelen? Als er dorpsbewoners verdwijnen en dingen vernield worden, weet Vladimir niet goed wat hij ervan denken moet. Zelfs de rozenstruiken van zijn verdwenen moeder moeten eraan geloven. Weet Vladimir een oplossing te vinden of zijn de pestmeesters de baas in Knekelstein?

De Pestmachine heeft een leuke en soms spannende verhaallijn, waarin veel gebeurd. Tussen de dorpsbewoners is er veel onrust en interactie. Personages zijn goed weergegeven, zelfs pestkoppen tussen de weerwolven ontbreken niet. De manier waarop de mysterieuze pestmeesters, (ook wel pestkoppen in het verhaal genoemd),  weergegeven worden is heel erg leuk en beeldend. Als lezer is het genieten met de vele mooie tekeningen bij het verhaal. Met haar vlotte, soms humoristische schrijfstijl heeft Drenth mij weten te verrassen.

Kinderen leren in het verhaal van De Pestmachine nog wat over de geschiedenis van de pest. Leuk gedaan! Met vriendschap, moed en moederliefde als thema’s weet Drenth te boeien en te raken.

De pestmachine is een humoristisch, meeslepend en origineel verhaal dat bedoeld is voor kinderen, maar ook prima door volwassenen gelezen kan worden. 4 sterren!

Joke
Boekencast

Genre: jeugd
Uitgever: Hamley Books
ISBN: 9789464510317
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 248
Uitgave: juni 2022

Hartelijk dank aan Uitgeverij Hamley Books voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar. Deze recensie werd aangevraagd voor Perfecte Buren.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review