‘De kracht van Elena’ – Petra Doom

no title has been provided for this book
Author:
Publisher:

ISBN: 9789464510942

Met De kracht van Elena heeft de Vlaamse Petra Doom een magisch verhaal vol muziek neergezet. Het is hiermee het tweede deel uit de ‘Kinderen van Orpheus’-reeks, en het vervolg op Het lied van Ariane. Doom schreef eerder de fantasy trilogie Overstekers.

De cover is soortgelijk aan deze van het eerste boek. Zo zie je terug de ranken en bladeren met muzieknoten, wat al een eerste connectie is met de vele muzikale elementen in het verhaal. Daarnaast staan er zeven bijen op, waarvan de symbolische betekenis tijdens het lezen duidelijk wordt. Het is sterk aan te raden om het vorige boek te lezen, maar voor wie dit nog niet deed is de lijst met ‘De liederen van Kracht’ en de verklarende woordenlijst vooraan het boek een handige hulp.

Het ondenkbare is toch gebeurd. Een Sirene (een krachtig wezen uit de onderwereld) heeft bezit genomen van een lid van Elena’s strijdgroep. Elena heeft gefaald als leider. Ze wil het goedmaken en zichzelf opnieuw bewijzen, maar wordt overal buiten gehouden. Ook Ariane worstel met zichzelf en de ontdekking dat ze een Zanger is. Een vervloekte gave, met consequenties. Kan ze haar lied ook gebruiken om de aangerichte schade terug goed te maken?

Het verhaal bouwt verder op de gebeurtenissen die in het vorige boek hebben plaatsgevonden. De dramatische wending waarin een Sirene bezit nam van hun vriend, was een schok voor iedereen. Maar niet in het minste voor Elena en Ariane, die zichzelf hiervoor verantwoordelijk achten. Dat maakt dat het boek vol uiteenlopende emoties zit, zeker in het begin komen die duidelijk aan de oppervlakte. Maar ook spanning is voelbaar aanwezig, vooral wanneer de strijdgroep terug op missie mag. Hoe verder de verhaallijn vordert, hoe meer deze spanning aanzwelt. Het is dan ook hun doel om de vloek van de zeven Sirenen te voorkomen.

Muziek staat wederom centraal in De kracht van Elena. Alle leden van de strijdgroep gebruiken hun specifieke lied om de mensen te helpen tegen allerlei onderwereldwezens die voor gewone mensen onzichtbaar zijn. De onderliggende boodschap hierin is dat muziek je kan helpen om je beter te voelen, om verbondenheid te creëren en te troosten. Muziek en emotie gaan daarbij ook hand in hand. Gecombineerd met een vleugje magie en fantasy, transformeert dit de serie ‘Kinderen van Orpheus’ naar een unieke boekenreeks.

De personages hebben allen een uitgesproken karakter en eigen taak in het verhaal. Zowel Ariane en Elena staan in dit verhaal op de voorgrond. Ariane door haar uitzonderlijke maar vervloekte gave, en Elena als – falende – leider van hun groep. Ze moeten zichzelf dus weer bewijzen. Toch is hun kracht en verbondenheid als groep belangrijker dan hun individuele ik. Muziek verbindt mensen, en dat is hier dan ook duidelijk te zien. En net zoals muziek verandert en evolueert met de tijd, zie je dit ook bij de personages naarmate het boek vordert.

Petra Doom heeft een meeslepende en beeldende schrijfstijl die doorspekt is met muziek en magie. Het valt direct op dat ze de nodige muzikale kennis heeft, en laat dit vol passie merken. Ook mythologie verwerkt ze in haar verhaal, wat het nog een extra dimensie geeft. De kracht van Elena leest vlot, het tempo ligt hoog. Het is even wennen, maar na enkele hoofdstukken zit je volledig in het verhaal en wil je blijven doorlezen. De uitstekend gekozen plotwendingen prikkelen de nieuwsgierigheid, en zorgen dat je meeleeft met de groep.

De kracht van Elena zet de sterke lijn verder waarmee Het lied van Ariane is geëindigd. Daarmee is dit tweede deel even intrigerend en spannend als het eerste. Knap werk dus van Petra Doom! Ze evenaart het niveau, alleen het verrassingseffect van de muzikale plot en daarbij horende originaliteit is nu nét een tandje minder aanwezig. Daarom 4,5 sterren voor De kracht van Elena.

Severine
Boekencast

Genre: young adult
Uitgever: Hamley Books
ISBN: 9789464510942
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 360
Uitgave: november 2022

Met dank aan Hamley Books voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review