‘Allemaal hoeren’ – Franziska Weissenbacher

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789493192409

Rechercheurs Hans Dijkma en Laura Mandemaker genieten van een dagje rust. Daaraan komt echter plots een einde wanneer ze naar een plaats delict worden geroepen. Er is een vermoorde jonge vrouw gevonden in een natuurgebied. En het blijft niet bij deze ene moord. Telkens laat de dader een merkteken na. Er wacht de rechercheurs een moeilijke taak, zeker omdat er een lek is naar de pers alsook belangenvermenging.

Met Allemaal hoeren heeft Franziska Weissenbacher een spannende thriller neergezet. Het is hiermee het derde boek rond de rechercheurs Mandemaker en Dijkma. Eerder verscheen in deze reeks Graf 521 en De matchmaker. De boeken zijn ook los van elkaar te lezen. Naast het schrijven van boeken werkt Weissenbacher in een frietzaak.

Het verhaal opent met een korte proloog en brengt al onmiddellijk de vermoorde vrouw in beeld. Dit leidt naar de eigenlijke start van het verhaal, waarbij het recherchekoppel wordt opgeroepen. Het zet tegelijk een bepaalde mate van spanning neer, die de hele tijd kabbelend aanwezig blijft. De hoofdstukken zijn kort, wat maakt dat er veel cliffhangers te vinden zijn. Daarenboven worden we ook nog verwend met meerdere onverwachte plotwendingen, die de spanning laat stijgen en de lezer aangenaam verrast.

De plot zit goed in elkaar en wordt gestaag opgebouwd. Een van de verhaallijnen draait rond het moordonderzoek, wat niet van een leien draadje loopt. Het zet de lezer tegelijk aan het puzzelen. Het onderzoek neemt natuurlijk een groot deel van het verhaal in beslag, maar er is ook voldoende aandacht voor het privéleven van Laura en Hans. Dat maakt het verhaal ook interessanter en de personages realistischer. Zeker voor wie de vorige boeken heeft gelezen of zelfs alleen het tweede boek. Al wordt er kort nog even teruggekomen op de belangrijkste elementen uit de vorige delen, waardoor je ook zonder ze te lezen het verhaal kunt volgen.

De hoofdpersonages Laura en Hans blijven ook in Allemaal hoeren nog verder evolueren. Dat is wel fijn. Het is ook verfrissend om hen zowel als rechercheurs en als koppel aan het werk te zien. Hans is rustig en bedachtzaam, en daarin de tegenpool van Laura, die vol energie en passie in alles vliegt. En op het werk weleens haar irritatie laat blijken tegenover haar meerdere. De auteur focust qua uitwerking meer op het privéleven van het duo dan op hun capaciteit als rechercheurs. Als lezer heb je alles net een tikkeltje sneller door.

Franziska Weissenbacher heeft een meeslepende en beschrijvende schrijfstijl, wat maakt dat Allemaal hoeren erg vlot leest. Ze weet vooral perfect de angst van de slachtoffers over te brengen naar de lezer. Het voelt levensecht aan. Dit is een van de sterktes van het boek. Weissenbacher raakt ook enkele intrigerende thema’s aan, zoals jaloersheid en bedrog.

Na Graf 521 is Allemaal hoeren het tweede boek dat ik lees van Franziska Weissenbacher. Er is duidelijk verder gebouwd op het vorige boek, en dat maakt de personages boeiender. De verhaallijn zit wederom goed in elkaar, maar is net iets minder spectaculair en spannend. Het einde doet alvast wel uitkijken naar het volgende boek. Drie sterren voor Allemaal hoeren.

Severine
Boekencast

Genre: thriller
Uitgever: LetterRijn
ISBN: 9789493192409
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 260
Uitgave: juli 2022

Hartelijk dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review