‘Zeventien’ – John Brownlow

no title has been provided for this book
Genre:

ISBN: 9789044363753

De Britse auteur John Brownlow (1964) woont iets ten noorden van de Canadese stad Toronto en is bovenal bekend als scenarist van een aantal succesvolle producties voor het witte doek en op televisie. Hij schreef het scenario voor de film Sylvia waarin Gwyneth Paltrow en Daniel Craig de hoofdrol spelen. Daarnaast schreef hij het verhaal voor de tv-serie Fleming over het creatieve brein achter geheim agent James Bond.

Dat laatste kon hij handig gebruiken bij het schrijven aan zijn papieren debuut, de thriller Zeventien. Het verhaal gaat over een huurmoordenaar (codenaam: Zeventien) die aan zijn nieuwe klus een bitter gevoel overgehouden heeft. Hebben huurmoordenaars dan toch een geweten?
Wanneer hij aansluitend de opdracht krijgt zijn voorganger Zestien te liquideren, ontstaat er een kat en muisspel waarbij lang onduidelijk blijft wie de kat en wie de muis is.

Het boek is mij geleverd als e-book. Dat hindert mij in het beoordelen van de uiterlijke kenmerken van een boek. Daarnaast vind ik het ook minder pakkend, zo’n digitaal verhaal. In het Engels taalgebied heeft Seventeen de subtitel Last man standing meegekregen. In deze toevoeging heeft de tweestrijd tussen Zestien en Zeventien dus al in de titel een plekje gekregen.

Het verhaal is verdeeld over zeven delen, honderdachtenvijftig hoofdstukken en een kleine vijfhonderd pagina’s (dat laatste v.w.b. de papieren versie). Dit is met het oog op de vaart van het verhaal zo gekozen. Hierdoor leest het als een scenario, met talrijke korte scenes. In de digitale versie had ik hierdoor vele lege pagina’s tussen de hoofdstukken en delen in, waardoor ik soms meer aan het bladeren dan aan het lezen was. Dat deed afbreuk aan het hoge verteltempo.

Enorm enthousiast ben ik over de schrijftalenten waarover de auteur beschikt. Rake zinnen, goed gekozen woorden en unieke tussenzinnen die gedachten van de personages verwoorden, geven het verhaal glans. Personages zelf overigens, die niet direct aimabel zijn en daarmee geen kloppend hart verkrijgen maar een beetje machinaal acteren.

Het verhaal levert mij een gemengd gevoel op wanneer ik uiteindelijk de button ‘verhaal voltooien’ op mijn reader indruk. De start is fenomenaal. ‘Het verhaal ingezogen worden’ krijgt in Zeventien een tien met een griffel. Wat een spanning, verrassing, sensatie en mooie teksten.

Wanneer de jacht op Zestien start, geniet ik van de tot in de puntjes verzorgde analyses en voorbereidingen die Zeventien treft om zijn opdracht te voltooien. Nog altijd lees ik iets dat ik nog niet vaak heb mogen beleven.

De tweede helft van het boek is beduidend minder. Veel over-the-top gebeurtenissen in een repetitieve cadans die de lezer bijna in slaap weet te sussen. De jacht verwordt tot een soort ongeloofwaardig overkomende paringsdans. En gaat onder de huid zitten. Je wilt erg graag weten hoe het afloopt en bent tegelijkertijd alweer nieuwsgierig naar je volgende te lezen boek.

Wat begon als een vijf sterren thriller, ging als een nachtkaars uit. En daardoor bleek alleen de eerste helft het einde te zijn. ⭐️⭐️⭐️ Drie sterren is de som van twee compleet verschillende leeservaringen.

Persoonlijke songtekst:
‘Ooh
If travel is searching
And home has been found
I’m not stopping
I’m going hunting
I’m the hunter
I’ll bring back the goods
But I don’t know when

You could smell it
So you left me on my own
To complete the mission
Now I’m leaving it all behind
I’m going hunting
I’m the hunter, I’m the hunter
I’m going hunting
I’m the hunter, I’m the hunter
I’m the hunter, I’m the hunter
I’m the hunter
Ooh’
(Björk – ‘Hunter’)

Peter
Boekencast recensent

Genre: thriller
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044363760
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 448
Verschijningsdatum: augustus 2022

Hartelijke dank aan Uitgeverij The House of Books voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review