‘Monddood’ – Annemarie Braun

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789493280700

Annemarie Braun is psychodynamische therapeut met specialisaties in traumaverwerking, herstel na narcistische mishandeling en KOPP problematiek (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen). Bovendien geeft ze vaak workshops en lezingen over deze onderwerpen. Na haar studie psychologie en een stukgelopen relatie, leerde ze de man van haar dromen kennen, dacht ze. Al snel bleek ze onder het juk te gaan van een narcist. Monddood is haar autobiografisch verhaal van hoe ze het te verduren kreeg en hoe ze er uiteindelijk aan kon ontsnappen.

Na haar stukgelopen relatie met Tim, ontmoet de knappe Ginger de uiterst charmante Nick. Al snel wordt ze tot over haar oren verliefd op hem en kan haar scheiding met Tim niet snel genoeg rond zijn. In enkele maanden tijd wonen ze samen en is Ginger bovendien zwanger. Net op dit moment komen Nick zijn vervelende trekjes naar boven. Ginger is niet meer zijn prinses, maar is zwanger geworden om hem om de tuin te leiden. Niet alleen verbale agressie komt naar boven maar ook fysisiek geweld. Ginger kan geen kant op en weet ook niet waar ze terecht kan voor enige hulp. Wanneer ze zich dan toch weet los te wringen en Nick enkele maanden later met hangende pootjes voor haar staat, vergeeft ze hem alles. Dit patroon herhaalt zich meermaals tot Ginger’s leven ervan afhangt, ze moet ontsnappen aan Nick om haar zoontje en zichzelf te redden. Eenmaal verlost van Nick blijkt de nasleep van de gebeurtenissen ook andere ernstige gevolgen te hebben, zal Ginger ooit nog echt vrij zijn?

In Nederland alleen al zouden er één miljoen mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn. Heel vaak richten ze heel wat leed aan bij anderen. Annemarie Braun probeert hun slachtoffers te helpen en bij te staan nadat ze het allemaal zelf meegemaakt heeft. Buitenstaanders weten vaak niet hoe het is om onder het juk van een narcist te moeten leven, met Monddood probeert de auteur dit wat meer in het licht te stellen. Bovendien is het een autobiografisch verhaal. Het is een ongelooflijk hard verhaal, waardoor het boek zeker niet voor gevoelige lezers is. Maar in de inleiding geeft de auteur advies, indien je het te erg vindt kan je doorbladeren tot een van de laatste hoofdstukken. Na het verhaal van Ginger volgen namelijk nog enkele delen waarbij de auteur uitlegt wat narcisme is, hoe je het herkent, wat slachtoffers kunnen doen en een uitgebreide lectuurlijst die ook hulp kan bieden. Het is dus veel meer dan een autobiografisch verhaal, de auteur wil zich ook richten tot slachtoffers en hen helpen.

Annemarie Braun hanteert een eenvoudige schrijfstijl, maar dit is ook wat het verhaal vraagt. Het is keihard en ingewikkeld taalgebruik zou hier helemaal niet op zijn plaats zijn. De auteur neemt geen blad voor de mond, ze brengt op een rauwe en eerlijke manier haar persoonlijk verhaal, dit op basis van haar dagboekfragmenten. Het enige wat mij niet zo duidelijk was, is waarom ze haar hoofdpersonage Ginger heette, het is Annemarie’s persoonlijk verhaal, waarom gebruikt ze een andere naam om deze te vertellen als ze het dan toch uitbrengt onder haar eigen naam?
Hoewel dit een non-fictie verhaal is, leest het als een ware thriller, pagina na pagina wordt je meegezogen en beleef je de gruwelijke horror vanop de eerste rij. En wanneer je denkt dat Ginger eindelijk van alle ellende af is, lijkt het allemaal nog maar goed te beginnen.

Na het lezen van Monddood ben ik toch wel nieuwsgierig geworden naar de lezingen die de auteur geeft. Het is een ontzettend interessant boek, die eigenlijk iedereen zou moeten lezen. Want er staat een belangrijke les in: beoordeel nooit iemand anders zonder dat je het ganse verhaal kent. 4 sterren!

Silke
Boekencast

Genre: non-fictie
Uitgever: Paris Books
ISBN: 9789493280700
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s :297
Uitgave: februari 2023

Met dank aan Uitgeverij Paris Books voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review