‘De gast’ – B.A. Paris

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789026365591

Deze Frans-Ierse schrijfster heeft al vele thrillers op haar naam staan. Zo werd haar debuutthriller ‘Achter gesloten deuren (2016)’ uitgeroepen tot Sunday Times en New York Times bestseller. Het boek werd maar liefst in veertig talen vertaald en 3.5 miljoen keer wereldwijd verkocht.
De gast is haar nieuwste psychologische thriller, benieuwd of deze, net zoals haar andere zeven boeken, onder je huid kruipt en je niet meer loslaat voordat je de laatste bladzijden hebt omgeslagen.

Wanneer Iris en Gabriel van een fijne vakantie thuiskomen, komen ze er achter dat er zich een ongenodigde gast in hun huis bevindt. Het blijkt Laure, de beste vriendin van Iris. Nadat ze erachter gekomen is dat haar man Pierre een kind heeft bij een andere vrouw, hebben ze wat tijd apart nodig. Laure gaat zich, gelange de tijd dat ze bij Iris en Gabriel verblijft, steeds vreemder gedragen. Dit zorgt ervoor dat iedereen in het huis op zijn tenen loopt. Barst de bom? Of lukt het om de situatie onder controle te krijgen?

De cover van het boek heeft wel iets mysterieus. Er staat een ingezoomde deur op de cover. Wat gebeurt er achter deze deur? Is het iets leuks of iets spannends? De gele letters van de titel zorgen er samen met de donkere achtergrond voor dat hij van de cover afspringt.
Als ondertitel heeft het boek: ‘Soms blijft een loge te lang..’ Wat mij betreft vat dit het hele boek goed samen!

Eerdere boeken van B.A. Paris zoals Achter gesloten deuren en Breng me terug heb ik met veel plezier gelezen. Echter kon De gast mij wat minder overtuigen.
Ik ergerde me namelijk gelijk aan de hoofdpersoon Iris en haar te logeren vriendin Laure. Ik kan me voorstellen dat je, wanneer je beste vriendin het moeilijk heeft je haar niet zomaar het huis uit zet, maar als ze je na ruim drie weken tot last begint te zijn, zeg je hier toch iets van…

De schrijfstijl is beeldend, wat ervoor zorgt dat je zowel de omgeving als ook de gevoelens en gedachten van de hoofdpersonen goed kan inschatten. Toch blijkt maar weer dat niet altijd alles is wat het lijkt. Hier kom je namelijk pas achter in de epiloog . Maar voordat je de epiloog bereikt, moet je jezelf als lezer eerst door een stug en langdradig middenstuk worstelen. Wel vind ik dat het boek tegen het eind in tempo toeneemt, doordat er nog een sprintje getrokken wordt om het boek netjes af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat sommige situaties ongeloofwaardig overkomen. Jammer. Er had mijns inziens meer in gezeten als, Paris het middenstuk wat ingekort had en bij het einde wat meer rust had gecreëerd om het verhaal af te sluiten.

Wel weet B.A Paris hoe je heftige thema’s zoals het verlies van een kind, rouwverwerking, burn-out en een alcoholverslaving in één verhaal kunt verwerken zonder het zwaar te laten aanvoelen.

Al met al is De gast geen slecht boek, maar haar beste werk is het zeker niet. Het verhaal biedt net te weinig spanning en met vlagen was ik de draad kwijt door alle personages die langs komen vliegen in het verhaal.
De gast krijgt van mij dan ook maar 2.5 ster.

Kim
Boekencast

Genre: thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026365591
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 368
Verschijningsdatum: november 2023

Hartelijke dank aan uitgeverij Ambo|Anthos voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review